Ο βασιλικός και οι αμέτρητες χρήσεις του στην κουζίνα



13/05/2024 - 01:40

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

Στις μέρες μας ο βασιλικός (Ocimum basilicum), ανήκει στην οικογένεια των lamiaceae (το ίδιο με τη ρίγανη, τη μέντα και το θυμάρι). Είναι ένα από τα πιο διάσημα βότανα στον κόσμο. Αν και ο γλυκός βασιλικός είναι κυρίως γνωστός και διαδεδομένος στην Ιταλία, οι ποικιλίες βασιλικού είναι πολλές και η καθεμία με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αρώματα.

Ο ευρωπαϊκός βασιλικός έχει δροσερή, γλυκιά γεύση με διακριτικές νότες μέντας και πιπεριού. Αυτή η ξεχωριστή γεύση το καθιστά ως ένα από το πιο αγαπημένα αρωματικά για την ενίσχυση των πιάτων.

Ο βασιλικός έχει τόσους πολλούς μύθους που συνδέονται με αυτόν, από το ότι είναι ένα βασιλικό φυτό, μέχρι το φυτό της φτώχειας και του μίσους, ένα δηλητήριο και μια θεραπεία, ένα φυτό με μαγικές ικανότητες.

Η πεποίθηση ότι ο βασιλικός είναι ιερός και έχει σχεδόν μαγικές ιδιότητες, ήταν τόσο ισχυρή που σχεδόν κάθε πολιτισμός είχε συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη συγκομιδή του βασιλικού.

Λίγοι γνωρίζουν, ότι αυτό το βότανο πιθανότατα προέρχεται από την Ινδία και ότι, από εκεί εξαπλώθηκε σε γειτονικές περιοχές φτάνοντας στη Δύση. Άρχισε να καλλιεργείται πριν από περίπου 5000 χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία, και συγκεκριμένα στην Ινδία και την τροπική Ασία.

alt

Ο βασιλικός έχει έντονο άρωμα και αμέτρητες χρήσεις στην κουζίνα. Στις αρχές του 12ου αιώνα έφτασε στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Όμως έγινε γνωστός για τις θεραπευτικές αλλά και τις γαστρονομικές του ιδιότητες κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, εμφανιζόμενος κυρίως σε ένα κείμενο του 1545 από τον Cosimo de Medici.

Είναι γνωστό ότι ο βασιλικός χρησιμοποιήθηκε ως βότανο για την ταρίχευση σωμάτων. Βρέθηκε με τις μούμιες της αρχαίας Αιγύπτου. Ίσως λόγω αυτής της χρήσης του ήταν επίσης σύμβολο πένθους. Για τους αρχαίους Έλληνες, συνδέθηκε με το μίσος, αλλά λέγεται ότι έβαζαν το βότανο στα χέρια των νεκρών. Πίστευαν ότι θα τους εξασφάλιζε ασφαλή ταξίδια στη μετά θάνατον ζωή και το άνοιγμα του ουρανού για αυτούς.

Στην Ελλάδα σήμερα, ο βασιλικός χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό παραδοσιακό φυτό και σε ορισμένες θρησκευτικές τελετουργίες ως σύμβολο γονιμότητας.

Πέρα από την πολιτιστική του σημασία σε όλη την ιστορία, ο βασιλικός είναι πρώτα απ’ όλα ένα πολύτιμο γαστρονομικό αρωματικό, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, γεύσεις και χρήσεις ανάλογα με τον τύπο του. Όχι μονο για την Ελλάδα και την Ιταλία αλλά για ολόκληρο το κόσμο. Ανάλογα με το τόπο και το είδος του…

alt

Ο βασιλικός έχει γίνει μέρος της ελληνικής κουζίνας μόλις τον περασμένο περίπου αιώνα. Περιοχές της Ελλάδας που έχουν κυρίως ιταλική επιρροή, όπως το νησί της Κέρκυρας, χρησιμοποιούν συνήθως περισσότερο βασιλικό στη μαγειρική τους από άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Σήμερα έχει πολλούς θαυμαστές στα ελληνικά πιάτα.

Θα έχετε πια κατανοήσει ότι ο βασιλικός είναι ο καλύτερος φίλος της ντομάτας. Δοκιμάστε ένα μικρό τοματίνι με ένα φύλλο βασιλικού, έτσι απλά θα απολαύσετε μια υπέροχη γευστική εμπειρία χωρίς κόπο.

Στην ιταλική κουζίνα, τα πιο κοινά είδη βασιλικού είναι ο γλυκός, Common Italian Basil, που χρησιμοποιούνται για μερικά παραδοσιακά ιταλικά πιάτα όπως μακαρόνια με ντομάτα και βασιλικό και ζυμαρικά με πέστο και η απλή και νόστιμη σαλάτα Caprese, στρώσεις με φρέσκια μοτσαρέλα και ντομάτες, με ελαιόλαδο και φύλλα βασιλικού.

Θαυμάζω τα πιάτα με τα αγνά και λιγοστά υλικά. Αυθεντικές γεύσεις, γεμάτες από αρώματα της φύσης όπως η ντοματόσουπα. Φρέσκια τριμμένη ντομάτα απαλά βρασμένη με φύλλα βασιλικού και σερβιρισμένη με φρέσκο πιπέρι και φρέσκο ελαιόλαδο.

Ντομάτες και ελληνική φέτα, βασιλικός και ελαιόλαδο ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο! Το ίδιο με μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα από ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές και φέτα. Ο βασιλικός και το ελαιόλαδο ενώνουν τις γεύσεις σε τέλεια αρμονία.

Επιλέξτε πολλά λαχανικά όπως μελιτζάνα, κολοκυθάκια και πράσινες πιπεριές και τριμμένη ντομάτα. Τα πασπαλίζουμε με βασιλικό, πιπέρι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετέ τα με την καλύτερη ποιότητα ελληνικής τριμμένης γραβιέρας. Ακόμα και οι λάτρεις του κρέατος στο τραπέζι σας θα το λατρέψουν!

Οι σημερινοί επαγγελματίες σεφ αλλά και οι γλυκιές κυριες και κύριοι που μαγειρεύουν στο σπιτικό τους βρίσκουν πολλές νέες και ενδιαφέρουσες χρήσεις του βασιλικού.

Θα το βρείτε σε επιδόρπια και γλυκά, ακόμα και σε παγωτό. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε κουλουράκια για το απογευματινό σας τσάι, δοκιμάστε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού και μια μικρή νότα βασιλικού. Θα σας αρέσει πολύ!

Adblock test (Why?)

Πηγή: elculture


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτισμός και Ψυχαγωγία

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio