Οι ψευδείς ειδήσεις στο Διαδίκτυο θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία


15/03/2018 - 00:43

alt

Μείζον θέμα θεωρούν οι Ευρωπαίοι τις ψευδείς ειδήσεις, που διαδίδονται μέσω του Διαδικτύου. Μάλιστα, ένα συντριπτικό ποσοστό, 83%, θεωρεί τα fake news απειλή για την ίδια τη δημοκρατία. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, όπου συμμετείχαν περίπου 26 000 πολίτες, η αντίληψη της κοινής γνώμης είναι ότι υπάρχουν πολλές ψευδείς ειδήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η έρευνα αναδεικνύει, επίσης, τη σημασία των ποιοτικών μέσων ενημέρωσης: σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης (ραδιόφωνο 70%, τηλεόραση 66%, Τύπος 63%).

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για τα fake news online, συνιστά ενίσχυση της διαφάνειαςΣτο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι θεωρούν τις διαδικτυακές πηγές ειδήσεων και τις ιστοσελίδες δημοσίευσης βίντεο ως τη λιγότερο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, με ποσοστό εμπιστοσύνης 26% και 27% αντίστοιχα.

Επιπλέον, από σχετική δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποίησε η Επιτροπή, προκύπτει ότι τη λιγότερη εμπιστοσύνη εμπνέουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδικτυακοί φορείς συγκέντρωσης ειδήσεων, τα ιστολόγια και οι δικτυακοί τόποι. Στο άλλο άκρο, βρίσκονται οι παραδοσιακές εφημερίδες και τα περιοδικά, ειδικευμένοι δικτυακοί τόποι και διαδικτυακές εκδόσεις, ειδησεογραφικά πρακτορεία και δημόσιοι οργανισμοί.

Σύμφωνα με τη δημόσια διαβούλευση, η π