Οι ευρωβουλευτές καλούν τον επικεφαλής του Facebook στο Κοινοβούλιο


20/04/2018 - 11:32

alt

Πρόσκληση προς τον επικεφαλής του Facebook να παραστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση της Cambridge Analytica απευθύνουν οι ευρωβουλευτές. Σε συνέχεια του σκανδάλου με το Facebook και την Cambridge Analytica, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την Τετάρτη (18/4) το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Στη διάρκεια της συζήτησης επανέλαβαν την έκκληση προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, να έρθει ενώπιον του Κοινοβουλίου σε συζήτηση σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή των πολιτών με την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης του ΕυρωκοινοβουλίουΚατά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν τη σημασία της προστασίας των δεδομένων ως εργαλείο άμυνας ενάντια στην χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών. Ζήτησαν – ως εκ τούτου – από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook Mark Zuckerberg να έρθει στο Κοινοβούλιο για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, των ψεύτικων ειδήσεων και των χειραγώγησης των εκλογών στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Το Facebook κατηγορείται ότι επέτρεψε στην Cambridge Analytica να αποκτήσει τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του χωρίς την συγκατάθεση τους, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και στο δημοψήφισμα για το Brexit. Τα στοιχεία περίπου 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ε.Ε., αποκτήθηκαν παρανόμως.

Νέος κανονισμός
Το σκάνδαλο, σύμφωνα με την άποψη των ευρωβουλευτών, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την πολιτική, εμπορική ή όποια άλλη χρήση γίνεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, που θα ισχύει από τις 25 Μαΐου 2018, θα δώσει στους πολίτες τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, καθορίζοντας νέα παγκόσμια πρότυπα. Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι ακόμη και οι νέοι κανόνες προστασίας δεδομένων δεν μπορούν να αποτρέψουν μελλοντικά σκάνδαλα παραβίασης δεδομένων. Γι’ αυτόν τον σκοπό, κάλεσαν το Συμβούλιο να προχωρήσει τις απαραίτητες ενέργειες και για τον κανονισμό περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική συζήτηση, που διεξάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός, εκπρόσωπος της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., κυρία Monika Panayotova, η Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, κυρία Věra Jourová, και οι ευρωβουλευτές: Esteban González Pons (ΕΛΚ), Maria João Rodrigues (S & D), Helga Stevens (ECR), Sophia in ‘t Veld (ALDE), Ska Keller (Πράσινοι / ΕΕΣ), Cornelia Ernst (GUE / NGL), William Dartmouth (EFDD) και Jean-Luc Schaffhauser (ENF).

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: ΣΕΠΕ


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Επιστήμη και Τεχνολογία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio