Οι έντεκα πόλεις του κόσμου που απειλούνται με λειψυδρία


15/02/2018 - 21:29

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων και η ξηρασία απειλούν τη Γη και τους ζωντανούς οργανισμούς της. Κατά καιρούς έχει ειπωθεί πως στο μέλλον, πόλεμοι δεν θα γίνονται για πετρέλαιο, χρυσό, αλλά για το πόσιμο νερό. Πρόκειται για το πιο πολύτιμο στοιχείο για όλους τους ζώντες οργανισμούς, μετά το οξυγόνο, το οποίο, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες θα στερέψει και για αυτό ευθύνεται κυρίως ο άνθρωπος και οι παρεμβάσεις του στο περιβάλλον.

Το Κέιπ Τάουν, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Νότιας Αφρικής είναι η πρώτη πόλη της σύγχρονης ιστορίας που είναι αντιμέτωπη με λειψυδρία, καθώς πλήττεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολυετή ξηρασία.

Παρ’ ότι το νερό καλύπτει περίπου το 70% της επιφάνειας της Γης, το πόσιμο νερό δεν είναι τόσο άφθονο όσο μπορεί να πιστεύουμε καθώς μόλις το 3% είναι καθαρό και μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με το BBC, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο νερό και σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνώνη, η παγκόσμια ζήτηση πόσιμου νερού θα αυξηθεί κατά 40% το 2030, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, την ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον και την πληθυσμιακής ανάπτυξης.

Το Κέιπ Τάουν, που υποφέρει από την απειλή της λειψυδρίας, είναι μόνο η αρχή για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που βρίσκεται προ των πυλών. Το BBC παρουσιάζει 11 ακόμη πόλεις που μπορεί να στερέψουν από το πολύτιμο αγαθό: το νερό.

Σάο Πάολο

Το Σάο Πάολο της Βραζιλίας έζησε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που ζει το Κέιπ Τάουν το 2015, όταν τα αποθέματα του νερού έπεσαν κάτω του 4%.

Η πόλη των 21,7 εκατομμυρίων κατοίκων είχε περίπου 20 μέρες να προμηθευτεί νερό και η αστυνομία έπρεπε να συνοδεύει τα φορτηγά που έφεραν το νερό γιατί οι κάτοικοι τα λεηλατούσαν.

Η «κρίση» τελείωσε το 2016, ωστόσο έναν χρόνο αργότερα, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2017, τα κύρια αποθέματα της πόλης ήταν κατά 15% χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Μπανγκαλόρ

Η τεράστια ανάπτυξη στην βιομηχανία που σημείωσε η Μπανγκαλόρ, νότια της Ινδίας έχει επιφέρει σημαντικές ζημιές στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης.

Έκθεση της κυβέρνησης έδειξε πως τα οι παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις της πόλης χρειάζονται επειγόντως αλλαγή καθώς περισσότερο από το μισό πόσιμο νερό «χάνεται».

Όπως η Κίνα, έτσι και η Ινδία υποφέρει από ρύπανση στα ύδατά της. Σε εξετάσεις που έγιναν στις λίμνες αυτής της πόλης διαπιστώθηκε ότι το 85% είχε νερό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για άρδευση και βιομηχανική ψύξη.

Καμία από τις λίμνες δεν έχει πόσιμο νερό.

Πεκίνο

Η Κίνα έχει συγκεντρώσει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο μόλις το 7% των υδάτων της είναι καθαρό. Έρευνα που είχε γίνει το 2015 έδειξε ότι το 40% των επιφανειακών υδάτων του Πεκίνου ήταν μολυσμένα, σε σημείο που δεν ήταν χρήσιμα ούτε στη γεωργία ούτε και για βιομηχανική χρήση.

Οι κινεζικές Αρχές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα δημιουργώντας μεγάλες δεξαμενές φύλαξης του νερού, έχουν επίσης εισαγάγει εκπαιδευτικά προγράμματα και έχουν αυξήσει το κόστος του στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κάιρο

Μπορεί η Αίγυπτος να έχει τον Νείλο, έναν από τους δύο μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου, ωστόσο τα νερά του δεν είναι τόσο καθαρά όσο ήταν κάποτε καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Αίγυπτος κατέχει υψηλή θέση στις χώρες που υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα λόγω ασθενειών που σχετίζονται με την ρύπανση των υδάτων.

Σημειώνεται πως κατά 97% ο Νείλος η κύρια πηγή νερού της Αιγύπτου, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι η κρίση λειψυδρίας θα έχει ξεσπάσει στη χώρα έως το 2025.

Let’s block ads! (Why?)


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Περιβαλλοντικά

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio