Ξανθός: Δεν αλλάζει το εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών


20/06/2017 - 08:54

Την διαβεβαίωση ότι δεν αλλάζει το εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών σε ότι αφορά τον χρόνο εργασίας τους, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Οι δύο πλευρές κλήθηκαν να συζητήσουν το Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να εναρμονιστεί η ιατρική νομοθεσία της χώρας μας με την οδηγία 2003/88/ΕΚ, η απαλλαγή της Ελλάδας από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου και ο σεβασμός στο χρόνο εργασίας έτσι ώστε να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο σημερινό σύστημα υπερωριακής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών επομένως και στην περίθαλψη των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «σήμερα έχουμε εργασιακή εξουθένωση και επισφαλή εργασία. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι παρών. Το σημερινό σύστημα είναι επιβαρυντικό και για τον γιατρό και για τον ασθενη, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσής του συμβατή με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνοντας ότι με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται η κατεύθυνση αλλά και η αναγκαία ευελιξία στο σύστημα για σταδιακή προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο κ. Ξανθός κατέστησε σαφές ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τα εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών και δεν τεκμηριώνεται η κριτική περί αντεργατικού νομοθετήματος. Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει απλήρωτη εργασία, και διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκατ. €)».

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου «δίχτυ ασφαλείας» για τους ίδιους τους γιατρούς και τους ασθενείς. «Μαζί με τη λειτουργική ενίσχυση του ΕΣΥ και τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στον στόχο της καθολικής, ισότιμης και αποτελεσματικής κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των πολιτών», κατέληξε.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

1. Οργανώνεται σε 12ωρη βάση ο χρόνος εφημερίας και καταργούνται σταδιακά οι 24ωρες εφημερίες.

2. Διατηρείται το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών και δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση κυκλικό ωράριο. Το άρθρο 3 παρ. 1 ορίζει ότι το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό, και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 15:00. Δεν αυξάνεται το τακτικό πρωινό ωράριο από 7 σε 12 ώρες, και οι 5 ώρες από τις 15:00 – 20:00 αποτελούν ώρες εφημερίας οι οποίες καλύπτονται από τον ίδιο αριθμό γιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.

3. Διατηρείται η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων) των κλινικών/τμημάτων την ώρα της εφημερίας.

4. Η ρήτρα opt-out δεν αποτελεί «ατομική σύμβαση», αλλά πρόκειται για τη ρήτρα εξαίρεσης κατά την οποία ο γιατρός συναινεί να εργάζεται περισσότερο από το μέσο όρο των 48 ωρών εβδομαδιαίως αλλά με ανώτατο όριο τις 60 ώρες κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως. Η ρήτρα opt-out εισάγεται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών.

5. Δεν καταργείται το ρεπό. Διασφαλίζεται τόσο η υποχρεωτική χορήγηση του ρεπό μετά από τη πραγματοποίηση νυκτερινής εφημερίας όπως απορρέει από το άρθρο 4 παρ. 1, αλλά και χορηγείται επιπλέον ρεπό από τη πραγματοποίηση εφημερίας Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας (άρθρο 4 παρ. 3).

6. Με το Σχέδιο Νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών, δεν μειώνεται η εφημεριακή αμοιβή και προφανώς δεν οδηγούμαστε σε απλήρωτη εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νομοθετική παρέμβαση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών αποτελεί μέρος ενός συνόλου ευρύτερων παρεμβάσεων για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 450 μόνιμων γιατρών με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην 24ωρη λειτουργία ορισμένων δομών ΠΦΥ στο λεκανοπέδιο αλλά και στην αναδιοργάνωση του συστήματος εφημεριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ξανθός ζήτησε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμβάλλουν μέσα από μια Κοινή Επιτροπή Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ στον καλύτερο σχεδιασμό των αναγκαίων μονίμων προσλήψεων για την εφαρμογή του νόμου και δεσμεύθηκε ότι θα πάρει υπ’ όψιν του τις επιμέρους παρατηρήσεις τους πριν προχωρήσει στην τελική νομοτεχνική διατύπωση των προτεινόμενων αλλαγών.

Μαίρη Μπιμπή

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: Tovima


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio