Νέοι κανόνες για τα ανοικτά δεδομένα του δημόσιου τομέα


07/06/2019 - 16:59

alt

Προθεσμία δύο χρόνια έχουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο τη νέα Οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα του δημόσιου τομέα. Τους νέους κανόνες για τα ανοικτά δεδομένα του δημόσιου τομέα και την περαιτέρω χρήση τους, ενέκρινε χθες το Συμβούλιο. Χάρη στους νέους κανόνες, η Ε.Ε. καθιστά τον πλούτο των δεδομένων, που τηρεί ο δημόσιος τομέας, ευκολότερα διαθέσιμο για περαιτέρω χρήση. Τα στοιχεία του δημόσιου τομέα θα είναι διαθέσιμα είτε δωρεάν, είτε με πολύ χαμηλό κόστος. Τα ανοιχτά δεδομένα του δημόσιου τομέα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και άλλες προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Οι νέοι κανόνες αποτελούν καταλύτη για την τεχνητή νοημοσύνη, βοηθώντας την Ευρώπη να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη“Οι κανόνες αυτοί αποτελούν πραγματικό καταλύτη για την τεχνητή νοημοσύνη και θα βοηθήσουν την Ευρώπη να γίνει παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Θα ενισχύσουν την ψηφιακή βιομηχανία της Ε.Ε., ιδίως τις μικρότερες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα είχαν διαφορετικά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που χρειάζονται, για να καινοτομήσουν και να επεκταθούν”, αναφέρει το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι κανόνες θα δώσουν ώθηση στην οικονομία δεδομένων της Ε.Ε., θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας βασιζόμενης στα δεδομένα και θα τονώσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Νέα Οδηγία
Η μεταρρύθμιση προωθεί τη χρήση ανοικτών δεδομένων, δηλαδή δεδομένων σε ανοικτούς μορφότυπους, που μπορούν να χρησιμοποιούνται δωρεάν και να ανταλλάσσονται για οποιονδήποτε σκοπό. Επίσης, η νέα Οδηγία διευρύνει το πεδίο των κανόνων που διέπουν την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, ώστε να συμπεριλάβει και τα δεδομένα των φορέων του δημόσιου τομέα, τις δημόσιες επιχειρήσεις στους τομείς των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Εισάγει, επίσης, την έννοια των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας, που θα πρέπει να διατίθενται δωρεάν μέσω διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών.

Στο κείμενο ορίζονται έξι γενικές κατηγορίες συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας: γεωχωρικές πληροφορίες, γεωσκόπηση και περιβάλλον, μετεωρολογικές πληροφορίες, στατιστικές, εταιρείες και ιδιοκτησιακό καθεστώς εταιρειών και κινητικότητα. Ο κατάλογος θα επικαιροποιείται μέσω παράγωγου δικαίου. Οι κανόνες θα καλύπτουν ερευνητικά δεδομένα που έχουν χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους και είναι ήδη διαθέσιμα σε δημόσια αποθετήρια. Θα προωθήσουν, επίσης, τη διάδοση δυναμικών δεδομένων, π.χ. μετεωρολογικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δεδομένων που αφορούν τις μεταφορές.

Επόμενα στάδια
Η ρουμανική Προεδρία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου 2019. Το Κοινοβούλιο ψήφισε στις 4 Απριλίου 2019. Η νομική πράξη του Συμβουλίου, που εγκρίθηκε χθες, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα αρχίσει να ισχύει 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: ΣΕΠΕ


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Επιστήμη και Τεχνολογία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio