Νέες τουρκικές παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο: Τι συνέβη15/05/2024 - 18:46

κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκαν την Τετάρτη, λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν και μετά από μακρά περίοδο που χαρακτηρίστηκε από μηδενική ή αρκετά περιορισμένη τουρκική δραστηριότητα στο Αθηνών.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από συνολικά 16 αεροσκάφη (δύο αεροσκάφη CN-235 και 14 ελικόπτερα) σημειώθηκαν 11 παραβάσεις (4 από τα CN-235, 7 από τα ελικόπτερα) στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX-ΝΟΤΑΜ για άσκηση έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα και αντιστοίχως διεθνή εναέριο χώρο, που όμως ήταν παράτυπη γιατί πρόκειται για περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας/ δικαιοδοσίας, και σχετική ενημέρωση/απάντηση στην Τουρκία υπήρξε από ελληνικής πλευράς. Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο δεν υπέβαλαν σχέδιο πτήσης, και ως εκ τούτου αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικά F-16.

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio