Μπαίνουν λουκέτα στα ΑΕΙ


15/04/2011 - 09:59

Οξύνονται τα οικονομικά προβλήματα στα ΑΕΙ. Μετά το ΤΕΙ Πειραιώς και τη Νομική Αθήνας που έβαλαν διήμερο «λουκέτο», χθες η Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών αποφάσισε να προχωρήσει σε επ΄ αόριστον αναστολή της λειτουργίας της από τις 4 Μαΐου, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη προσωπικού. Μάλιστα, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που χθες είχε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Ιωάννη Πανάρετο, δεν αποκλείει κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προκρίνει ως καταλληλότερη λύση για την κάλυψη των αναγκών στα ΑΕΙ την προαιρετική παραμονή των πανεπιστημιακών στην εργασία τους ως τα 70 έτη από τα 67 που είναι σήμερα το όριο συνταξιοδότησής τους.

Οι προσλήψεις νέων πανεπιστημιακών αναμένονται ελάχιστες φέτος και τα προσεχή χρόνια, ενώ ήδη φέτος περίπου 800 πανεπιστημιακοί έχουν κριθεί από τα ακαδημαϊκά όργανα του ΑΕΙ και αναμένουν την έγκριση του υπουργείου Παιδείας για να προσληφθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή της η γενική συνέλευση της Αρχιτεκτονικής Αθηνών αναφέρει ότι «ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία. Η περίφημη αναλογία 1/5 που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα κατά τις επιταγές του μνημονίου εφαρμόζεται στην ανώτατη εκπαίδευση με την τακτική μηδενικών διορισμών και συστηματικής υπονόμευσης των εξελίξεων των διδασκόντων».

imerisia.gr


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Νέοι για πάντα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio