Μεγάλο το κόστος των ψηφιακών επιθέσεων για τις μικρομεσαίες εταιρείες


01/11/2016 - 10:24

Έρευνες – Μελέτες

Μεγάλο οικονομικό – και όχι μόνο – πλήγμα υφίστανται ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα κρούσματα ψηφιακών επιθέσεων. Τα κορυφαία περιστατικά ασφάλειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη σχετίζονται με τη μείωση της παραγωγής (σε ποσοστό 38,9%), που οφείλεται σε ιούς και κακόβουλο υλικό, την κακή χρήση IT υλικού από τους υπαλλήλους (34,6%) και τη φυσική απώλεια συσκευών και δεδομένων (28,5%).

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ψηφιακής ασφάλειαςΣύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab σε συνεργασία με την B2B International, μεταξύ των μεγάλων ανησυχιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το κακόβουλο λογισμικό (ειδικά τα προγράμματα ransomware), οι στοχευμένες επιθέσεις, το phishing και άλλες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής και προηγουμένως άγνωστες ευπάθειες. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.000 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από 25 χώρες, κατά μέσο όρο, ένα μεμονωμένο ψηφιακό περιστατικό κοστίζει πλέον $86.500 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το δε κόστος της ανάκτησης αυξάνεται σημαντικά ανάλογα με το χρόνο που γίνεται αντιληπτό κάτι τέτοιο.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν να πληρώνουν 44% περισσότερο για να ανακτήσουν το χαμένο υλικό μετά από μια επίθεση που ανακάλυψαν έπειτα από μια εβδομάδα ή και έπειτα από μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με την αρχική επίθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή εντοπίζεται η επίθεση άμεσα, το κόστος είναι μικρότερο.

Η έκθεση (The Evolving Role of SaaS and IT Outsourcing in SMB IT Security), έδειξε, επίσης, ότι το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη παραδέχεται ότι δεν έχει επαρκή γνώση σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η επιχείρηση του. Σε αυτήν την κατάσταση, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται προς το outsourcing εξειδικευμένων υπαλλήλων, καθώς το 62% έχει, ήδη, κάνει χρήση εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής και το 18% σχεδιάζει να πράξει αντιστοίχως στο άμεσο μέλλον. 

Λύσεις
Η έρευνα της Kaspersky Lab διαπιστώνει, εξάλλου, ότι όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπιστεύονται για την ασφάλεια τους τις λύσεις Software-as-a-Service (SaaS).

“Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ψηφιακής ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, οι μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία και τον απαιτούμενο χρόνο για να διαχειριστούν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια τους”, διαπιστώνουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης.

Η έρευνα παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην ετήσια συνάντηση Cyber Security Weekend, που πραγματοποίησε η Kaspersky Lab στη Μάλτα. Η Kaspersky Lab παρουσίασε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα και αφορούν στις απειλές που δέχονται κατά μέτωπο αυτές οι επιχειρήσεις και στον τρόπο που “γεφυρώνεται” το χάσμα μεταξύ αυτών και των μικρότερων, το οποίο σχετίζεται με το περιορισμένο budget και την τεχνογνωσία γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: ΣΕΠΕ


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Επιστήμη και Τεχνολογία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio