Μαργαρίτα Γερούκη: Η σεξουαλική αγωγή ίσως ο μοναδικός τρόπος για την ενδυνάμωση και προστασία του παιδιού απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση


22/02/2021 - 10:50

https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2021/02/2021-02-22-MP3-GEROUKI.mp3

Το κύμα των πρόσφατων αποκαλύψεων και όσα επακολούθησαν, ήρθαν να επιβεβαιώσουν, με τον πιο θορυβώδη τρόπο, την παραδοχή ότι οι χαρακτήρες των ανθρώπων διαμορφώνονται στις μικρές ηλικίες.

Για τα ερωτήματα και τα ζητούμενα σε σχέση με τη θωράκιση παιδιών και εφήβων απέναντι στο ενδεχόμενο κακοποίησης και στην όποια απειλή της γενετήσιάς τους υπόστασης, συζήτησαν μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 9.84 η Μαργαρίτα Μυτιληναίου και η πρώην σχολική σύμβουλος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Jyväskylä (Γιβάσκιλα) της Φινλανδίας, Μαργαρίτα Γερούκη.

Όπως τόνισε εισαγωγικά, «η σεξουαλική αγωγή είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να ενδυναμώσουμε και προστατεύσουμε ένα παιδί από τη σεξουαλική κακοποίηση. Επειδή τα παιδιά δε ζουν σε γυάλα και οι οικογένειες έχουν ανοικτά ζητήματα και καθημερινά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ακόμα και εκείνες που έχουν τις κεραίες τους ανοικτές, στη προσπάθεια να βοηθήσουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα»

Σκιαγραφώντας το προφίλ του παιδόφιλου, η κυρία Γερούκη ανέφερε πως «στη σεξουαλική κακοποίηση, ο θύτης προσδιορίζεται ως αρπακτικό από το συγκεκριμένο, αποπλανητικό τρόπο που έχει για να προσεγγίζει τα παιδιά. Στη πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκεται στο στενό φιλικό, συγγενικό ή οικογενειακό περιβάλλον και μπορεί να είναι εκπαιδευτικός, προπονητής ή άτομο της εμπιστοσύνης των γονέων»

Και υπογράμμισε την αξία του ρόλου της σεξουαλικής εκπαίδευσης στην ενθάρρυνση παιδιών και ανηλίκων να μιλήσουν για τα όποια, δύσκολα θέματα αντιμετωπίζουν σε σχέση με το σώμα τους, τα γεννητικά όργανα και τους κανόνες γύρω από αυτά.

«Τα παιδιά μπορούν να προστατευθούν μέσα από την εκπαίδευση. Εάν δεν μιλήσουμε για τα γεννητικά όργανα στα παιδιά με το σωστό τους όνομα και επιστημονικούς όρους, δεν πρόκειται να τους δώσουν τη σοβαρότητα και τη σημασία που οφείλουν να έχουν. Είναι το πρώτο που πρέπει να μάθουν, καθώς σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά εύκολα θυματοποιούνται και ακόμα ευκολότερα όσα επιζητούν φροντίδα και εγγύτητα, ανάγκες που συχνά εκμεταλλεύονται οι θύτες-αρπακτικά.

Οφείλουμε να εξηγήσουμε την αξία των γεννητικών οργάνων. Ότι δηλαδή τα γεννητικά όργανα έχουν επιστημονική ονομασία, είναι ευαίσθητα, σημαντικά, πρέπει να φροντίζουμε την υγιεινή τους και να τα προστατεύουμε με γνώση των κοινωνικών κανόνων, δηλαδή ποιος, σε ποια συνθήκη και με ποιόν τρόπο μπορεί να τα ακουμπήσει κλπ»

Σύμφωνα με την κυρία Γερούκη, «η σεξουαλική αγωγή δημιουργεί στο παιδί την αίσθηση της αναγνώρισης και της ενδυνάμωσης. Επίσης, όταν μάθει να σέβεται το σώμα του, σέβεται και τους άλλους. Είναι σημαντικό να διδαχθούν τα παιδιά το τρίπτυχο: Γνώση, δεξιότητες και αξίες, επειδή διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε. Η γνώση αφορά στο να μάθει κανείς ποια είναι και σε τι χρησιμεύουν τα γεννητικά όργανα. Οι δεξιότητες, στην απαιτούμενη φροντίδα ώστε να είναι καθαρά και υγιή. Και οι αξίες, στο να δείχνει σεβασμό απέναντι στην επιθυμία του άλλου.»

Κομβική σημασία στη διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων έχουν τα μυστικά.

«Εκεί όπου δένουν όλα όσα μαθαίνουν ή δεν μαθαίνουν τα παιδιά είναι τα κακά μυστικά. Γιατί το καλό το μυστικό το κρατάμε στην καρδιά μας αλλά το κακό πρέπει κάπου να το πούμε. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά να μην κρύβουν κάποιο κακό μυστικό, γιατί είναι αυτό που δημιουργεί όλα τα τραύματα στη μετέπειτα ζωή τους. Πρέπει να τα μοιραζόμαστε τα κακά μυστικά. Και να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τα στηρίξουν σε μια δύσκολη στιγμή.»

σσ (Για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία http://www.margaritagerouki.net)


Let’s block ads! (Why?)


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio