Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα: Τίποτα δεν είναι επιβεβαιωμένο. Οι γονείς να μην ανησυχούν


13/05/2022 - 15:15

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο φαίνεται ότι υπάρχει μία φλεγμονή στο συκώτι του παιδιού, την οποία δεν μπορούμε να την αποδώσουμε σε κάποιο από τα γνωστά αίτια ηπατίτιδας. Είναι ένα εργαστηριακό εύρημα και γι’ αυτό λέγονται πιθανά ή ύποπτα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι επιβεβαιωμένο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ερωτηθείς για την οξεία ηπατίδιτας σε παιδιά και τα τρία ύποπτα κρούσματα που διερευνώνται στη χώρα μας.

Όπως είπε, και στα τρία περιστατικά που χαρακτηρίζονται «ύποπτα» οι τρανσαμινάσες (ένζυμο) στις σχετικές εξετάσεις, ήταν πάνω από πεντακόσια. Γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να μην μπορούν να το αποδώσουν σε κάποιο άλλο αίτιο, πλην της οξείας ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να βρεθούν παιδάκια με ηπατίτιδα, χωρίς να σημαίνει ότι θα εξελιχθεί σε κάτι κακό. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν σε αυτή τη φάση».

«Περιμένουμε μια διεθνή συνεργασία για να καταλάβουμε τι είναι αυτό το φαινόμενο και δούμε ποιο είναι το αίτιο. Πιθανόν να μη διαλευκανθεί ποτέ το αίτιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια φαινόμενα που κάποιες νόσοι έρχονται και φεύγουν χωρίς να καταλαβαίνουμε που οφείλονται».

«Αυτό που υποθέτουμε είναι ότι είναι μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου μικροβίου», είπε, σημειώνοντας πως «είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Δε σημαίνει ότι όσοι το κολλήσουν θα πάθουν κάτι. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή, του 1/500.000 και γι’ αυτό το λόγο δεν βλέπουμε συρροές». Ο ίδιος δεν απάντησε σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν έχουν κάποια επιδημιολογική σχέση».

Μιλώντας για τα τρία περιστατικά πιθανής οξείας ηπατίτιδας, που ερευνώνται από τον ΕΟΔΥ, απάντησε ότι «τα δύο παιδάκια είχαν σοβαρά συμπτώματα και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ το ένα ήταν τελείως ασυμπτωματικό και βρέθηκε σε τυχαίο έλεγχο».

Απαντώντας για τα τρία παιδιά ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως «είναι καλά στην υγεία τους και ότι έχει κλείσει η ασθένειά τους». Επίσης, τόνισε πως «αυτή την στιγμή οτιδήποτε ξαφνικό ακούγεται σε παιδιά προσπαθούν κάποιοι να το αποδώσουν στο εμβόλιο. Είναι μια παραπληροφόρηση. Δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια. Αν υπήρχε κάποια σχέση θα υπήρχε διερεύνηση».

Ο κ. Μαγιορκίνης θέλησε να ξεκαθαρίσει επίσης ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν συνδέεται με τα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για τις άλλες μορφές ηπατίτιδας. «Το εμβόλιο της ηπατίτιδας που δίνεται στα παιδιά δεν έχει σχέση με αυτή την ηπατίτιδα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να προστατευτεί το παιδί από την οξεία ηπατίτιδα», συμπλήρωσε.

Aναφορικά με τα τρία ύποπτα κρούσματα ο κ. Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι δεν είχαν εμβολιαστεί ούτε για την απλή ηπατίτιδα. 

Πηγή: huffingtonpost


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio