Μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να "περιμένει" η Ε.Ε. τη νέα γερμανική κυβέρνηση


07/12/2017 - 06:55

Του Δημήτρη Κατσαγάνη, ανταπόκριση από το Βερολίνο

‘’Προθεσμία’’ το αργότερο έως τον Ιούνιο έχει το γερμανικό πολιτικό σύστημα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση από άποψη ευρωπαϊκών καθηκόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, τον ερχόμενο Ιούνιο είναι πρώτος κρίσιμος σταθμός για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Αυτός θα αφορά το fiscal capacity της ευρωζώνης.

Προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις από γερμανικής πλευράς σχετικά με αυτό θα πρέπει να έχει σχηματισθεί κυβέρνηση νωρίτερα.

Όσον αφορά την έγκριση των δόσεων του προγράμματος προς την Ελλάδα, εφόσον ολοκληρωθεί η γ΄ και έπειτα η δ’ αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αρκεί μία τυπική έγκριση από γερμανικής πλευράς, την οποία μπορεί να δώσει και μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Εξάλλου, στο Βερολίνο επικρατεί αισιοδοξία για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, αλλά και για την μετέπειτα δημοσιονομική πορεία της.

Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι στη γερμανική πρωτεύουσα φαίνονται συγκαταβατικοί στο ενδεχόμενο άσκησης πιο ‘’αυτόνομης’’ δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα από το 2019, οπότε θα εφαρμοστεί ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Βασικός όρος, φυσικά, για αυτό, θα είναι να επιτυγχάνονται πρώτα οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αυτό σημαίνει πως από γερμανικής πλευράς δεν φαίνονται να υπάρχουν κάθετες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιλέξει η ίδια να στηρίξει το ένα ή τον άλλο τομέα τον οποίο καθορίζει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η Γερμανία και συνολικά η ευρωζώνη δεν θα κάνουν τις συστάσεις τους σε σχέση με τις προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να έχει η ελληνική κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ωστόσο, οι συστάσεις αυτές θα έχουν περισσότερο συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα που δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη αγωνία στο Βερολίνο σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα για το επόμενο εξάμηνο, εντείνεται η αγωνία σε σχέση με τα εσωτερικά πολιτικά θέματα. Σήμερα, ξεκινά το πανεθνικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική πρωτεύουσα. Δύο είναι τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του:

· Η έγκριση ή μη της πλατφόρμας των 14 σημείων για τη συμμετοχή του SPD σε μία κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες

· Η εκλογή νέας ηγεσίας

Προς το παρόν, εξακολουθούν να είναι έντονες οι αντιδράσεις της βάσης του κόμματος –και ιδίως της νεολαίας του- ενάντια στο σχηματισμό άλλης μίας κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

Τηλεβόας

Κάντε ένα comeback, μπορείτε!

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio