Καθυστερεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση


01/02/2011 - 10:58

Αργεί ακόμη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην Ελλάδα. Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που επιχείρησαν να περάσουν χθες μέλη της κυβέρνησης -μετά το πέρας σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου- όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί χρόνος προτού οι χάρτινες συνταγές φαρμάκων καταστούν ηλεκτρονικές.
Στη σύσκεψη, αναδείχτηκαν οι σοβαρές αδυναμίες που υπάρχουν στην υλοποίηση του έργου, για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην τρόικα ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.
Απώτερος στόχος είναι η εξοικονόμηση 1-2 δισ. ευρώ ετησίως από τη φαρμακευτική δαπάνη, που πραγματοποιείται κυρίως μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ήταν τα βασικά θέματα που ξεκαθάρισαν στη χθεσινή πρωθυπουργική σύσκεψη: πρώτον, ότι απαιτείται η δημιουργία μιας ομάδας έργου που θα δρομολογήσει τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου στο έργο, και δεύτερον, ότι η υλοποίηση του έργου θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία.
Το ενδεχόμενο επομένως της απευθείας ανάθεσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε επιχειρήσεις, όπως επιθυμούσε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, απομακρύνθηκε, και πλέον ως εναλλακτικές λύσεις παρουσιάζονται η Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η σύμβαση παραχώρησης.

Πόροι και απόσβεση

Το ενδεχόμενο αυτό φυσικά απεμπολεί τη δυνατότητα αξιοποίησης κοινοτικών πόρων στην υλοποίηση του έργου, αλλά όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, είναι ήσσονος σημασίας απέναντι στα οφέλη που προκύπτουν. Θεωρητικά -όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη- το κόστος του έργου μπορεί ν’ αποσβεστεί μέσα σε μία… εβδομάδα, αφού με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις το ετήσιο κόστος του εκτιμάται σε 15 – 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε ό, τι αφορά την ομάδα έργου, συμφωνήθηκε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με τον κεντρικό ρόλο να ασκεί ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, στην ομάδα εργασίας αναμένεται ότι θα συμμετέχει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Κ. Θέος -γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντικότητα που αποδίδει ο πρωθυπουργός στο έργο- ο σύμβουλος Πληροφορικής κ. Α. Δρυμιώτης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας -και πιθανώς επόμενος σύμβουλος Πληροφορικής του πρωθυπουργού- κ. Π. Τζωρτζάκης.
Στη σύσκεψη ξεκαθάρισε ακόμη ότι ο στόχος για την υλοποίηση του έργου έως το τέλος του 2011 παραμένει. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3 – 5 χρόνια προτού το σύνολο των χάρτινων συνταγών καταστούν ηλεκτρονικές. Αυτό έδειξε η εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών και μάλιστα χωρών περισσότερο ικανών από την Ελλάδα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (π. χ. Ολλανδία).

Ενταξη νέων Ταμείων

Τέλος, συμφωνήθηκε η προσπάθεια ένταξης νέων Ταμείων στο υφιστάμενο μοντέλο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να συνεχιστεί, με στόχο την αποκόμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης εμπειρίας.
Αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, έχει και η χορηγία της Εθνικής Τράπεζας προς το υπουργείο Εργασίας και η πρόθεση της υπουργού κ. Λ. Κατσέλη, να επιχειρήσει μέχρι τον Μάιο να εντάξει στο σύστημα που ήδη λειτουργεί άλλα τρία μεγάλα ταμεία (ΟΠΑΔ, ΟΓΑ και ΙΚΑ).
Ωστόσο στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι εκ των ενόντων λύσεις δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, αφενός λόγω κατακερματισμού των φορέων υλοποίησης του έργου (ταμεία, νοσοκομεία, υπουργεία κ. λπ.), αφετέρου δε εξαιτίας της απουσίας τεχνογνωσίας.

kathimerini.gr


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Υγεία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio