Κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα


"width="500" />

24/05/2017 - 14:52

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of American College of Cardiology.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ανα-Κάριν Έντστεντ-Μπόναμι, ανέλυσαν στοιχεία για 2,6 εκατομμύρια άτομα και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν την 28η εβδομάδα της κύησης, ήταν κατά μέσο όρο 17 φορές πιθανότερο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί κανονικά.

Όσα είχαν γεννηθεί μεταξύ 28ης και 31ης εβδομάδας, αντιμετώπιζαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο.

Οι ερευνητές σπεύδουν πάντως να διευκρινίσουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια σε παιδιά και εφήβους, συνεπώς ο κίνδυνος για τα πρόωρα γεννημένα παιδιά είναι πολύ μικρός.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά γεννιούνται πρόωρα, αλλά καταφέρνουν να επιβιώσουν παρά το γεγονός ότι τα όργανά τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως κατά τον τοκετό. Αντιμετωπίζουν, όμως, αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και λοιπών προβλημάτων υγείας δια βίου.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: Tovima


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Υγεία

Σχολιάστε το άρθρο

*Σχεδιασμός από MOD creative studio