Κίνα προς ΗΠΑ: O εμπορικός πόλεμος είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας σπριντ


08/08/2018 - 02:24

Του Κώστα Ράπτη

Η αγγλόφωνη ηλεκτρονική εφημερίδα Global Times, που ανήκει στον όμιλο της Λαϊκής Ημερησίας του Πεκίνου, αποτελεί έναν αξιόπιστο εκφραστή των θέσεων (μάλιστα συχνά των πιο σκληροπυρηνικών) της κινεζικής ηγεσίας, διατηρώντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα της ανεπίσημης τοποθέτησης. Και στο θέμα του δρομολογημένου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το μήνυμα που έστειλε με το editorial της Δευτέρας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, όσο και αυστηρό. Η Ουάσιγκτον, σημείωνε το άρθρο, νομίζει ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι αγώνας σπριντ – όμως το Πεκίνο προετοιμάζεται να αγωνιστεί σε μαραθώνιο.

Την αφορμή των παρατηρήσεων αυτών έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου ότι οι κινεζικοί δασμοί που επιβλήθηκαν την Παρασκευή σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων αποτελούν μιαν «αδύναμη αντίδραση” στους προηγηθέντες δασμούς των ΗΠΑ επί κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Η Κίνα, σημείωνε ο Κάντλοου, καλά θα κάνει να πάρει τον πρόεδρο Trump στα σοβαρά: η κατάσταση της οικονομίας της είναι προβληματική, οι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά της και το νόμισμα υποχωρεί.

Ο Κάντλοου, παρατηρούν οι Global Times, μιλούσε σαν να αναφερόταν σε μία οικονομία όπως η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα ή το Μεξικό. Όμως η Κίνα είναι ο πρώτος εισαγωγέας σόγιας παγκοσμίως και η υπ’ αριθμόν 1 αγορά για αυτοκίνητα και προϊόντα τηλεπικοινωνιών, ενώ διαθέτει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη διαδικτυακή οικονομία. Με άλλα λόγια, η κινεζική αγορά αποτελεί το «κλειδί» για την επιβίωση πολλών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών καθώς και των Αμερικανών αγροτών.

Η διαφορά, συνεχίζει η εφημερίδα, ανάμεσα στα 200 και στα 60 δισ. δεν καταδεικνύει μιαν ασύμμετρη σχέση οικονομικής αλληλεξάρτησης, αλλά απλώς το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει τα λογικά της, ενώ η Κίνα τα διατηρεί. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ολοκληρώσουν την εμπορική διαμάχη βεβιασμένα, ενώ η Κίνα έχει προετοιμαστεί για παρατεταμένο πόλεμο.

Η αμερικανική οικονομία, συνεχίζουν οι Global Times, πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,1% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αφότου εξάντλησε μέσα όπως οι φοροαπαλλαγές. Όλοι οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί. Από την άλλη, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,8% το πρώτο εξάμηνο, ως αποτέλεσμα πολλών μέτρων επιβράδυνσης, και η οικονομία της έχει ήδη πιάσει πάτο.

Η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα στηριχθεί στις τεράστιες δυνατότητες της εσωτερικής της αγοράς. Η Κίνα αποχαιρετά την εποχή που η ανάπτυξή της στηριζόταν κυρίως στις εξαγωγές. Στο μέλλον η αμερικανική οικονομία θα εξαρτάται από την κινεζική αγορά περισσότερο από ό,τι θα συμβαίνει το αντίστροφο – και αυτή είναι μία τάση που αντιλαμβάνονται όλες οι αμερικανικές ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του Κάντλοου.

Σύμφωνα με τους Global Times, ο εμπορικός πόλεμος θα πονέσει προσωρινά την Κίνα και θα πιέσει το Πεκίνο κατά τους πρώτους γύρους αντιπαράθεσης. Όμως, καθώς ο εμπορικός πόλεμος θα οδηγείται σε ένα αδιέξοδο, η Κίνα θα δείξει την ανθεκτικότητά της ως προς το εμπόριο και την κοινωνική συνοχή. Αντί να προειδοποιεί την Κίνα, ο Κάντλοου θα έπρεπε να προειδοποιεί την κυβέρνηση Τραμπ να μην υποτιμά την κινεζική αποφασιστικότητα για μάχη μέχρι τέλους.

Ο κινεζικός λαός, προσθέτει το άρθρο, στην πραγματικότητα επιθυμεί να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο. Οι αθέμιτες αμερικανικές απαιτήσεις δείχνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι μία κίνηση που αποβλέπει στη συντριβή της κινεζικής οικονομικής κυριαρχίας, μία προσπάθεια να οδηγηθεί η Κίνα σε θέση υποτελούς των ΗΠΑ, όπως συνέβη με την Ιαπωνία όταν αυτή αποδέχτηκε τις συμφωνίες Πλάζα.

Η Κίνα θα πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να αναπτυχθεί και να μην φοβηθεί να θυσιάσει βραχυπρόθεσμα συμφέροντά της. Απώλειες θα υποστεί και η Αμερική: πρόκειται για ένα έργο αμοιβαίας εξουθένωσης, στο οποίο οι λαοί και των δυο χωρών θα πληρώσουν το ίδιο τίμημα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, υποστηρίζουν οι Global Times, οι ΗΠΑ αλαζονικά δρομολόγησαν πολλούς πολέμους που κατέληξαν στον αυτοτραυματισμό τους. Αυτή τη φορά η αλαζονεία της Ουάσιγκτον στρέφεται εναντίον μιας μεγάλης δύναμης. Αλλά οι δυνατότητες των ΗΠΑ δεν συμβαδίζουν με τις φιλοδοξίες της.

Η Κίνα, καταλήγει το δημοσίευμα, έχει τον χρόνο για να πολεμήσει μέχρι τέλους – και ο χρόνος θα δείξει ότι εντέλει οι ΗΠΑ θα αυτογελοιοποιηθούν.

Μένει βέβαια να φανεί, αν αυτή η επιθετική ρητορική της κινεζικής ηγεσίας, συνυπολογίζει στα σοβαρά τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η οικονομία του ασιατικού γίγαντα από την συρρίκνωση του εφεδρικού στρατού εργασίας και την λεγόμενη «παγίδα μέσου εισοδήματος”. Όμως οι πολιτικές διαθέσεις ως προς την τρέχουσα διαμάχη είναι πλέον σαφείς.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: capital


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio