Ιταλία: Χάρτης των φασιστικών μνημείων ανέβηκε στο διαδίκτυο


24/11/2022 - 14:53

Περισσότερα από 1.400 μνημεία, πινακίδες και πλάκες που τιμούν τον φασισμό έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην πρώτη πανεθνική προσπάθεια να καταγραφούν τα σύμβολα του καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι που εξακολουθούν να διακρίνονται στο αστικό τοπίο της Ιταλίας.

Ενώ η Γερμανία απομάκρινε συστηματικά κάθε σημάδι του ναζιστικού παρελθόντος του Αδόλφου Χίτλερ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ιταλοί ακολούθησαν μια πολύ λιγότερο αυστηρή προσέγγιση στο να αφαιρέσουν τα ίχνη της 21χρονης δικτατορίας του Μουσολίνι.

Η ιστοσελίδα «τόποι του φασισμού» αποκαλύφθηκε την Τρίτη από το Istituto Nazionale Parri, ένα ινστιτούτο ιστορικών ερευνών με έδρα το Μιλάνο, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας.

Παραθέτει διάσημα ορόσημα, όπως ο οβελίσκος στη Ρώμη με τεράστια γράμματα «Mussolini Dux», καθώς και πιο άγνωστα μνημεία σε όλη τη γειτονική χώρα.

Ένας άνδρας περνάει δίπλα από έναν οβελίσκο του φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι στη Ρώμη, Ιταλία, 19 Οκτωβρίου 2022.Ένας άνδρας περνάει δίπλα από έναν οβελίσκο του φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι στη Ρώμη, Ιταλία, 19 Οκτωβρίου 2022.

″Είναι μια μερική απογραφή… Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι ένα έργο σε εξέλιξη”, δήλωσε στο Reuters ο Iγκόρ Πιτσιρούζο, ερευνητής δημόσιας ιστορίας και webmaster του ιστότοπου.

Ο ιστότοπος θα επεκταθεί με υποβολές από το κοινό, με την επιφύλαξη επαλήθευσης από ειδικούς, πρόσθεσε ο Πιτσιρούζο, προσθέτοντας ότι περίπου δώδεκα προτάσεις έφτασαν την Τρίτη μετά τη δημοσιοποίηση του ιστότοπου στην εφημερίδα La Repubblica.

Ένας άνδρας περπατά μπροστά από ένα ανάγλυφο που απεικονίζει τον φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι στη γειτονιά EUR της Ρώμης, Ιταλία, γνωστή για τη φασιστική αρχιτεκτονική της, 19 Οκτωβρίου 2022.Ένας άνδρας περπατά μπροστά από ένα ανάγλυφο που απεικονίζει τον φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι στη γειτονιά EUR της Ρώμης, Ιταλία, γνωστή για τη φασιστική αρχιτεκτονική της, 19 Οκτωβρίου 2022.

Η Ιταλία έχει μια περίπλοκη σχέση με το φασιστικό παρελθόν της, ειδικά από την στιγμή που η Τζόρτζια Μελόνι, μια ακροδεξιά πολιτικός με εφηβικό παρελθόν ως θαυμάστρια του Μουσολίνι, ορκίστηκε πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα.

Η Μελόνι, η οποία κέρδισε τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, επιμένει ότι αυτή και το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας έχουν ασπαστεί τον συντηρητισμό, δηλώνοντας τον Αύγουστο ότι ”η ιταλική δεξιά έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία εδώ και αρκετές δεκαετίες”.

Παρόλα αυτά, το κόμμα και οι δεξιοί σύμμαχοί του τον Οκτώβριο εξέλεξαν ως πρόεδρο της Γερουσίας τον Iγκνάτσιο Λα Ρούζα, ένα φανατικό συλλέκτη αναμνηστικών του Μουσολίνι που κάποτε είπε ότι ο φασιστικός χαιρετισμός με το σηκωμένο χέρι ήταν πιο υγιεινός από τις χειραψίες.

Πηγή: huffingtonpost


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio