Ισραήλ: Ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν με παραίτηση και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού02/06/2024 - 15:13

Δύο ακροδεξιοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης απειλούν να παραιτηθούν και να προκαλέσουν την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού αν ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφωνήσει στο σχέδιο για κατάπαυση πυρός που αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ίταμαρ Μπεν Γκβιρ είπαν ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία πριν καταστραφεί η Χαμάς. Ωστόσο ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, δεσμεύτηκε πως θα υποστηρίξει την κυβέρνηση αν ο Νετανιάχου υποστηρίξει το σχέδιο.

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε πως δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία μέχρι να καταστραφούν οι στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς και απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Το τριών φάσεων σχέδιο περιλαμβάνει μια κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η συμφωνία θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, μια μόνιμη «παύση εχθροπραξιών» και ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης για τη .

Ωστόσο σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο ο Σμότριτς δήλωσε ότι είπε στον Νετανιάχου ότι δε θα συμμετέχει σε κυβέρνηση η οποία «συμφωνεί στο προτεινόμενο σχεδιάγραμμα και σταματά τον πόλεμο χωρίς να καταστρέφει τη Χαμάς και να φέρνει πίσω όλους τους ομήρους».

Αντίστοιχα ο Μπεν Γκβιρ είπε πως η συμφωνία «σημαίνει το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη του στόχου της καταστροφής της Χαμάς. Είναι μια απερίσκεπτη συμφωνία, η οποία συνιστά νίκη για την τρομοκρατία και απειλή ασφαλείας για το Κράτος του Ισραήλ». Δεσμεύτηκε να «διαλύσει την κυβέρνηση» αντί να δώσει την έγκρισή του στη συμφωνία.

Ο δεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου έχει μια μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που βασίζεται σε ένα εύρος κομμάτων για να παραμένει στην εξουσία- μεταξύ των οποίων το Ότζμα Γεχουντίτ- Εβραϊκή Δύναμη- του Μπεν Γκβιρ, με έξι έδρες, και το κόμμα (Θρησκευτικός Σιωνισμός) του Σμότριτς, με επτά έδρες. Ωστόσο ο Γιαΐρ Λαπίντ, ένας εκ των πιο ισχυρών της αντιπολίτευσης, έσπευσε να παρέχει τη στήριξή του στην πρωθυπουργό- Το κόμμα του, Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), έχει 24 έδρες. Ο Λαπίντ είπε χαρακτηριστικά πως ο Νετανιάχου «έχει το δίχτυ ασφαλείας μας για συμφωνία για τους ομήρους αν ο Μπεν Γκβιρ και ο Σμότριτς εγκαταλείψουν την κυβέρνηση».

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του Νετανιάχου δήλωσε πως «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να προσδιοριστούν» στη συμφωνία που παρουσιάστηκε, «και αυτό περιλαμβάνει το ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση πυρός μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι μας» είπε στους Sunday Times o Οφίρ Φαλκ, προσθέτοντας πως η ομιλία Μπάιντεν ήταν μια «πολιτική ομιλία για κάποιους λόγους».

Όπως σημειώνεται, ο Φαλκ τονίζει πως «δεν είναι μια καλή συμφωνία μα ξεκάθαρα θέλουμε να απελευθερωθούν οι όμηροι, όλοι τους».

Με πληροφορίες από BBC, Times of , Sunday Times

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio