Ισπανία: Στους δρόμους 1 εκατομμύριο Καταλανοί – Ζητούν (και πάλι) ανεξαρτησία

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Καταλανοί κατέκλυσαν μια κεντρική αρτηρία της Βαρκελώνης για να γιορτάσουν την «Ντιάδα», την «εθνική γιορτή» της περιφέρειάς τους.

#Barcelona today/avui:#Diada2018 #Catalunya #Catalonia #Diada #Freedom #11sTV3 #11s #Diagonal

Vídeo: @tv3cat @agenciaacn pic.twitter.com/nK7LjjkxqZ

— Ramon Tremosa (@ramontremosa) September 11, 2018

Με αυτό τον τρόπο έδειξαν ότι η ικανότητά κινητοποίησής τους παραμένει ανέπαφη μετά την αποτυχία της προσπάθειας απόσχισής τους από την Ισπανία και με εννέα πολιτικούς ηγέτες τους να παραμένουν ακόμη στη φυλακή.

Impresionante. Podrán decir lo que quieran, pero una parte muy grande de Catalunya ya es independiente, ya es República ya es libre y eso nadie podrá jamás cambiarlo.
Visca la Republicana Catalana!! pic.twitter.com/7ChMchJ6ea

— Fíodóir Lucky Mac Tíre (@FiodoirMacTire) September 11, 2018

Στις 17:14 ακριβώς, την ώρα που κατελήφθη η Βαρκελώνη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια θάλασσα από αυτονομιστικές σημαίες φωνάζοντας ρυθμικά «Ανεξαρτησία!» στη λεωφόρο Ντιαγκονάλ.

Η δημοτική αστυνομία της Βαρκελώνης έκανε λόγο για περίπου ένα εκατομμύριο συγκεντρωμένους, αριθμός παρόμοιος με την προηγούμενη χρονιά.

FINALIZA LA MANIFESTACIÓN con el himno de Catalunya, "Els Segadors"#Diada2018 #PrimeraDiada pic.twitter.com/5Eb0Qf8T4o

— El Fumador (@bombers_man) September 11, 2018

«Ζητάμε το δικαίωμά μας να γίνουμε κράτος, με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρότζερ Πουχόλ, παραγωγός ελαιολάδου.

Today, 11th of september was the national day of Catalonia. More than 1 million catalans have joined in a peacuful, happy and powerful celebration of our identity and desire for freedom. Visca Catalunya! pic.twitter.com/dUB7Q9jI39

— Albert Suriñach (@albert_surinach) September 11, 2018

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης να παύσουν οι διώξεις εναντίον των αυτονομιστών ηγετών τους, που είτε έχουν φυλακιστεί είτε έφυγαν στο εξωτερικό. Δεκατρείς πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορούνται για εξέγερση και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 25 ετών.

Este país se merece la libertad!! No se puede explicar, hay que vivirlo. ¡VISCA CATALUNYA LLIURE! pic.twitter.com/HefVnfm1s7

— Francisco (@cisco_952) September 11, 2018

«Ντρέπομαι, δεν υπάρχει άλλη λέξη. Είμαι αγανακτισμένος, δεν είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα πολιτικούς κρατούμενους», σχολίασε ένας αγρότης ο οποίος κατέβηκε στη συγκέντρωση με το τρακτέρ του, πάνω στο οποίο είχε τοποθετήσει δύο πλακάτ με τα συνθήματα «Δημοκρατία» και «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».

Η επέτειος της «Ντιάδα» χρησιμοποιείται από το 2012 από τους αυτονομιστές για να ζητήσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για το θέμα αυτό, που διενεργήθηκε τον Ιούλιο από ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο, το 46,7% των Καταλανών συμφωνεί με την ανεξαρτησία από την Ισπανία, αλλά το 44,9% διαφωνεί. Οι αυτονομιστές, που ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο, κέρδισαν τις εκλογές πέρσι τον Δεκέμβριο – με ποσοστό 47,5%.

Ισπανία: Στους δρόμους 1 εκατομμύριο Καταλανοί – Ζητούν (και πάλι) ανεξαρτησία appeared first on Protagon.gr.

Πηγή: protagon