Η φετινή Γιουροβίζιο και η Μαρίνα Σάττι στην σωστή πλευρά της ιστορίας13/05/2024 - 01:40

Αγαπώ τη γιουροβίζιο και της χρωστάω πολλά. Αρχικά γιατί με έμαθε γεωγραφία, λιγουλάκι γαλλικά και ποιες διπλωματικές σχέσεις έχουνε οι χώρες μεταξύ τους. Πριν τη δορυφορική τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια, ο μόνος τρόπος να δεις μια τηλεοπτική παραγωγάρα ήτανε ο μουσικός αυτός διαγωνισμός. Τις εποχές που ακόμα υπήρχε η Γιουγκοσλαβία στον χάρτη, παιδί καθόμουν κάτω απ’ την τηλεόραση τη μεγάλη την ξύλινη την phillips και απαιτούσα ησυχία ν’ ακούσω τα τραγούδια και τη Δάφνη Μπόκοτα με τα καίρια σχόλια της.

Αντίς να κάνουμε πολέμους οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας κάναμε μουσικούς αγώνες -και αν θυμάστε και τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα– και αυτό το έβρισκα υγιές. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης νέες χώρες κάνουν την εμφάνισή τους και οι σκληρές «κολεγιές» και η αλληλουποστήριξη πέφτουν σύννεφο. Ποτέ δεν είχα την ελπίδα ότι θα κερδίζαμε τον διαγωνισμό το ‘χα καταλάβει από μικρός. Έχουμε δύσκολη γλώσσα στ’ αυτιά τους κι ακόμα όταν η Έλενα Παπαρίζου νίκησε με αγγλόφωνο στίχο θεώρησα ότι μας το «μαγειρέψανε» το αποτέλεσμα για να κάνουμε απόσβεση των Ολυμπιακών μας έργων. Ναι εμείς που αγαπάμε τη γιουροβίζιο δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε πολύ καλά εδώ και χρόνια τι γίνεται μα πολεμάμε με τον τρόπο μας.

Φέτος όμως το κακό παράγινε και νιώθω περήφανος που η ήτανε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αποκλείεις τους Ρώσους, επειδή κάνουν πόλεμο στην Ουκρανία και το Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία το αφήνεις να συμμετέχει; Θα μου πεις το ισραηλινό λόμπι έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Γνωρίζουμε όλοι τι ζημιά κάνει πια η EBU κι ας κάλυψε τα γιουχαρίσματα στην ισραηλινή συμμετοχή όμως τ’ ακούσαμε, θέλανε – δεν θέλανε στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

alt
The artists of the 68th Song Contest walk the Turquoise Carpet at Malmö Live | Alma-Bengtsson-EBU

Ο Ολλανδός που αποκλείστηκε και η Μαρίνα Σάττι αντέδρασαν στη θυματοποίηση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Europapa Joost Klein κουκουλωνόταν με τη σημαία του και προκάλεσε την Ισραηλινή τραγουδίστρια ν’ απαντήσει στην ερώτηση του δημοσιογράφου που της έλεγε δεν κατανοείτε ότι προκαλείτε κίνδυνο σε όλους μας με τη συμμετοχή σας; (Υπήρχαν στον χώρο της αρένας ελεύθεροι σκοπευτές κι απέξω απ’ το στάδιο πολύς κόσμος που διαδήλωνε υπέρ της Παλαιστίνης). Όσο η Ισραηλινή απαντούσε η Μαρίνα χασμουριόταν και καλά έκανε, όφειλε ν’ αντιδράσει κάπως γιατί κάθε πράξη μας είναι πολιτική πράξη, που φυσικά την πλήρωσε με τη χαμηλή βαθμολογία από τις επιτροπες, το κοινό όμως της έδωσε την 8η θέση με αποτέλεσμα να καταταγούμε στην 11η.

Μπορείς να έχεις λεφτά ν’ αγοράσεις 323 ψήφους Ισραήλ αλλά όταν ένας Ελβετός τραγουδάει σωστά έστω πάνω στο δορυφορικό του πιάτο κερδίζει. Γω αντισημητικός ήμουν πάντα, μα δεν θα γίνω αντισημιτιστής, ο κόσμος να χαλάσει δεν θα δώσω τη χαρά σε εθνικιστές Νετανιάχου να θυματοποιηθούν κι άλλο.

alt
Corinne Cumming | EBU

Άλλο φοβερό επιχείρημα που ακούστηκε ήταν ότι το Ισραήλ στηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ενώ στην Παλαιστίνη τα κυνηγάνε. Τότε Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, γιατί στοχοποιούσαν όποιους αντιδρούσαν κατά της γενοκτονίας; Το Bambi Thug της Ιρλανδίας, η Μαρίνα μας, το Nemo της Ελβετίας, κάνανε παράπονα στην EBU για βιντεοσκοπήσεις που γίνανε δίχως τη συνέναισή τους. Εδώ η Αγγλία και η Ισπανία ήταν με το ένα πόδι αν θα συμμετέχουμε ή δεν θα συμμετέχουμε μετά τον μυστήριο αποκλεισμό της Ολλανδίας που ακόμα ερευνάται. Η Ιταλίδα έβαλε μαύρο φόρεμα στην παρέλαση με τις σημαίες και βαστούσε την ιταλική σημαία στο κατάλληλο ύψος να θυμίζει την παλαιστινιακή. Η περσινή νικήτρια Loreen είχε δηλώσει εξαρχής αν κερδίσει το Ισραήλ: βρείτε άλλη να δώσει το βραβείο εγώ δεν το δίνω. Η στάση των συμμετεχόντων τραγουδιστών και του κοινού έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το πανηγυράκι είναι πολιτικό και μια γενοκτονία δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά γράμματα.

Όσο σκέφτομαι ότι απ’ τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι τηλεδίκες απ’ τα πρωινάδικα για τη Μαρίνα μας, η καρδιά μου με πιάνει, γιατί το κορίτσι έδωσε ψυχή και τάχτηκε υπέρ του δικαίου. Μας άρεσε δεν μας άρεσε το Ζάρι και η σκηνική της παρουσία, η Μαρίνα Σάττι έπραξε το καλό κι αγαθό. Συμμετείχε σ’ αυτή την άτυπη αντίσταση κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων και γιατί όχι να ‘μαστε και υπερήφανοι. Επίσης είχε και τα υψηλότερα views σε βίντεο. Απ’ την άλλη σκέφτομαι ότι από ‘δω και πέρα για καλύτερες θέσεις πρέπει να στέλνουμε αγγλόφωνο στίχο ή έστω τη Φουρέιρα που όπως είπε κι ένας φίλος μου «και τον καζαμία να τραγουδήσει θα κερδίσουμε».

alt
Corinne Cumming | EBU

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω καν τους Έλληνες σχολιαστές, αλλά θα το κάνω, εδώ μίλησα για το εβραϊκό λόμπι; Άλλες εποχές θα μας είχαν δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο, όταν στην οθόνη δείχνει την Βικτόρια πριγκίπισσα της Σουηδίας κι αναρωτιούνται ποια είναι η κοπέλα. Σας πληρώσανε να κάνετε μια δουλειά, σας έχουν το σενάριο με τη ροή, διαβάστε το. Δεν μ’ ενδιαφέρει, πόσο ταλαντούχοι είσαστε αλλά επιλέξτε αν θα είστε αξιοπρεπείς παρουσιαστές. Δεν είναι κακό να ζητήσετε κι ένα συγγνώμη για τα πάμπολα λάθη που κάνατε, γιατί ήσασταν σε πολλά σημεία αδιάβαστοι. Η Δάφνη Μπόκοτα για παράδειγμα αγαπούσε τον διαγωνισμό, διάβαζε κι ενημερωνόταν. Έχεις κάθε δικαίωμα ν’ αγνοείς ποια είναι η πριγκίπισσα της Σουηδίας αλλά οφείλεις να ξέρεις πως το Σαν Μαρίνο δεν είναι νησί. Βασικές γνώσεις, όπως το ότι πήραμε το 12αρι απ’ την Ελβετία, γιατί έχουμε κει πολλές καταθέσεις οι Έλληνες.

Μπορεί να σας φαίνομαι υπερβολικός μα υπερβολική είναι η ίδια η γιουροβίζιο και διχαστική, γι’ αυτό την αγαπάμε. Προσπάθησα μάλιστα ν’ αποφύγω ιστορικές αναφορές για να μην σας ζαλίζω με περιττές πληροφορίες. Σαν κονκλούζιο από μένα κρατήστε αυτό:

Η γιουροβίζιο ποτέ δεν ήτανε απολιτίκ και οι γιουροφάνς δεν συγχωρούν αδικίες. Και του χρόνου με υγεία και δίχως πολέμους.

Απροπό έτσι για την ιστορία, το Nemo φόρεσε το ακάνθινο στεφάνι του Bambi Thug, τραγούδησε το The Code κι έσπασε το βραβείο και τον αντίχειρά του. Η γιαγιά μου θα μου έλεγε έσπασε το κακό Στέλιο μου.  

alt
The artists of the 68th Eurovision Song Contest walk the Turquoise Carpet at Malmö Live | Alma Bengtsson-EBU

Adblock test (Why?)

Πηγή: elculture


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτισμός και Ψυχαγωγία

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio