Η εντυπωσιακή αγορά εργασίας… τρομάζει την Wall


05/08/2022 - 14:32

Η ανθεκτικότητα πέρα από κάθε προσδοκία που έδειξε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δείχνει να προκαλεί… τρόμο στην Wall Street, καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες να υιοθετήσει η Fed μια πιο ήπια προσέγγιση στη σύσφιξη πολιτικής, με τους δείκτες να κινούνται όλοι πτωτικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες 0,4% ή 120 μονάδων στις 32.600 μονάδες και ο διευρυμένος δείκτης της αγοράς S&P 500 υποχωρεί κατά 0,5% στις 4.125 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq, ο οποίος είχε την καλύτερη απόδοση τις προηγούμενες μέρες και σήμανε την αντεπίθεση του τελευταίου διαστήματος από όταν έδειξε να υιοθετεί πιο ήπιο η Fed, ο οποίος σημειώνει απώλειες 1% κινούμενος στις 12.593 μονάδες.

Στην είδηση της ημέρας, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έσπασε κάθε κοντέρ, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την έναρξη των συναλλαγών πρόσθεσε ακόμα 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μόλις 250.000 θέσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Ιουνίου στις 398.000 θέσεις αντί για 372.000 που είχε ανακοινώσει αρχικά, ενώ ο δείκτης ανεργίας αναλυτές περίμεναν να μείνει αμετάβλητος υποχώρησε σε χαμηλό πέντε δεκαετιών στο 3,5% από 3,6%.

Η εντυπωσιακά ισχυρή εικόνα που εμφανίζει η αγορά εργασίας δείχνει να ανατρέπει τις προθέσεις της Federal Reserve, η οποία διά στόματος του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ είχε δείξει μετά την τελευταία της συνεδρίαση τον Ιούλιο ότι προσανατολίζεται σε μία πιο ήπια προσέγγιση στις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της, προκειμένου να μην προκαλέσει ύφεση στην οικονομία.

Ωστόσο, με την αγορά εργασίας να δείχνει τέτοια δυναμική οι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένεται να αναγκαστούν να συνεχίσουν τις επιθετικής κινήσεις για να ελεγχθεί ο καλπάζοντας πληθωρισμός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα στοιχήματα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας τον Σεπτέμβριο, που έδειχναν χτες 65 προς 35 το ενδεχόμενο των 50 μονάδων βάσης πλέον έχουν αντιστραφεί πλήρως, με την αγορά να τιμολογεί στο 68,5% μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης και μόλις 31,5% των 50 μ.β.

«Όποιος είχε ανέβει στο τρένο του ότι η Fed θα μετατοπιστεί τον επόμενο χρόνο και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια θα πρέπει να κατέβει στον επόμενο σταθμό, γιατί αυτό δεν παίζει πλέον», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Financial.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία κατάσταση όπου η οικονομία δεν φωνάζει ή οδεύει για ύφεση εδώ και τώρα», συμπληρώνει.

Η εικόνα στο ταμπλό αποτυπώνει ξεκάθαρα την εικόνα, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες που πραγματοποίησαν μίνι ράλι το τελευταίο δεκαήμερο, μετά και από τα κατά βάση καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν, σήμερα έχουν βρεθεί ξανά στο στόχαστρο των πωλητών.

Ειδικότερα, οι δεικτοβαρείς Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet και Meta κινούνται όλες πτωτικά με απώλειες από 0,5% έως 2%.

Αντίθετα, στήριξη στην αγορά δίνει ο τίλος της JPMorgan που ενισχύεται κατά 2,5%, η Chevron που σημειώνει άνοδο 2% και η Dow Inc με 1,3%.

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio