Η Ελλάδα μειώνει φόρους. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία τους αυξάνουν. Γίνεται;



31/10/2024 - 04:32

Του Σπύρου Δημητρέλη

Δεν το έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Και πιθανότατα δεν θα διατηρηθεί για πολύ. Μπορεί, όμως, να είναι το μεγάλο μάθημα για το μέλλον. Όταν και πάλι θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις –και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί– και θα πρέπει οι πολίτες να δείξουν ανοσία απέναντι στους κάθε λογής λαϊκιστές και δημαγωγούς, αλλά και οι ελίτ μας να επιδείξουν υπευθυνότητα τοποθετώντας το στενό τους ίδιο συμφέρον κάτω από το εθνικό.

Δεν ξέρω αν το έχουν καταλάβει πολλοί, αλλά η Ελλάδα είναι μεταξύ των ελαχίστων χωρών στην Ευρώπη που προχωρά σε μειώσεις φόρων και σε αυξήσεις κρατικών δαπανών. Μάλιστα, αυτή η πολιτική δεν γίνεται με διόγκωση του δημοσίου χρέους, δηλαδή με δανεικά, όπως γινόταν τη δεκαετία του ’80 και μετά μέχρι και τη χρεοκοπία του 2010, αλλά με τα πλεονάσματα που παράγει η ελληνική οικονομία. Με το κράτος να εισπράττει περισσότερα από αυτά που ξοδεύει. Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία θα ζήλευαν πολλοί στην Ευρώπη. Κυρίως οι ισχυροί της. Η Γαλλία και η Γερμανία. Η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα με υψηλό έλλειμμα που έχει σαν αποτέλεσμα οι διεθνείς οίκοι, ο ένας μετά τον άλλο, να υποβαθμίζει το αξιόχρεο της. Ήδη έχουν ανακοινωθεί μέτρα περικοπής δαπανών και αυξήσεις φόρων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Στη Γερμανία η ανάπτυξη χωλαίνει με τη χώρα να οδεύει για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο σε ύφεση. Αν και το έλλειμμα δεν έχει ξεφύγει, η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το μειώσει το 2025 κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη Βρετανία είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Χθες ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του 2025 με αύξηση φορολογίας 40 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατάσταση έχει πολλαπλές αιτίες. Η κυριότερη είναι η επίπονη εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά κατά τα χρόνια του ελληνικού σταθεροποιητικού οικονομικού προγράμματος, αυτού που οι πάσης φύσεως λαοπλάνοι και πολιτικοί αγύρτες είχαν δαιμονοποιήσει με τη λέξη «μνημόνια». Λες και τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα και θα μπορούσαμε ως κράτος να ξοδεύουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη  πολλά περισσότερα από αυτά που εισπράττουμε. Λες και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να ψηφίζουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη αυτούς που θέλουν να γίνονται αρεστοί και όχι χρήσιμοι.

Τα παραπάνω είναι ένα διαρκές στοίχημα που οφείλουμε να κερδίζουμε ως λαός. Να επιλέγουμε αυτούς που επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στα δημόσια πράγματα, βάζοντας όταν χρειάζεται το κομματικό συμφέρον κάτω από το εθνικό. Το ότι η τωρινή κατάσταση στην οικονομία δεν θα διαρκέσει για πάντα, δεν πρέπει να είναι κάποιος οικονομολόγος για να το καταλάβει. Η οικονομία, όπως και η ζωή άλλωστε, έχει αναποδιές. Και για αυτές θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε σε κάθε επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές επισημάνσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, του γνωστού ΚΕΠΕ. Ουσιαστικά σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ανοικτό ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας μέχρι το 2027 για να αλλάξει επίπεδο σε βιώσιμη βάση. Προαπαιτούμενο είναι να προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν, όπως η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των θεσμών. Στο χέρι μας είναι.

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio