ΗΠΑ: Ελάφια «ζόμπι» απειλούν 25 πολιτείες


09/10/2019 - 17:08

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο φτηνιάρικης ταινίας τρόμου, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για ελάφια «ζόμπι» που περιφέρονται σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ελάφια, τα οποία έχουν προσβληθεί από από μια νευροεκφυλιστική ασθένεια και έχουν μετατραπεί σε πλάσματα που παραπατούν και τους τρέχουν τα σάλια.

Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται πυρετωδώς για να σταματήσουν τα νεκροζώντανα ζώα να φτάσουν στη Νεβάδα, ανησυχώντας ότι η ασθένεια τους θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον άνθρωπο, σύμφωνα με το Skynews.

Η εξαιρετικά μεταδοτική ανίατη ασθένεια, που παρομοιάζεται με την ασθένεια των τρελών αγελάδων στα βοοειδή, καθιστά το ελάφι ληθαργικό και εξαιρετικά αδύναμο – αλλά την ίδια ώρα εξουδετερώνει τον φόβο τους για τους ανθρώπους.

Μεταδίδεται από πρωτεϊνικά σωματίδια που προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου και έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει ολόκληρους πληθυσμούς από ελάφια και άλκες.

Στη Γιούτα, η οποία συνορεύει με τη Νεβάδα, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε νεκρά ζώα για τον εντοπισμό τυχόν ενδείξεων σχετικά με την ασθένεια ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Κάνσας, το Κολοράντο και το Ουαϊόμινγκ.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πιστεύει ότι ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς τα πρωτεϊνικά σωματίδια έχουν συνδεθεί με την παρόμοια εκφυλιστική ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ – γνωστή ως CJD.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δημόσιας Υγείας, τα συμπτώματα απαιτούν τουλάχιστον 16 μήνες για να αποκαλυφθούν μετά την έκθεση στον ιό και η μέση περίοδος επώασης είναι δύο έως τέσσερα χρόνια.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια προτού αρχίσουν τα συμπτώματα και η ασθένεια μπορεί να παραμείνει παρούσα στο περιβάλλον για χρόνια.

Πηγή: Skynews

Πηγή: huffingtonpost


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio