Εργατικά δυστυχήματα: 135 νεκροί και 220 τραυματίες φέτος – «Καμπανάκι κινδύνου» για συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα
29/11/2024 - 15:49
Την έλλειψη του κοινωνικού διαλόγου με τον αποκλεισμό της εργατικής πλευράς, την πολύ περιορισμένη εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και την υποκαταγραφή ή μη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών στη χώρα, τόνισε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΥΑ της Κομισιόν παρουσία εκπροσώπων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης τόνισε ότι έως σήμερα από την αρχή του χρόνου, στη χώρα μας, 135 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη δουλειά, ενώ 220 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΥΑΕ, κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η καταγραφή των θανάτων στην εργασία από την Επιθεώρηση Εργασίας δίνεται στη δημοσιότητα με καθυστέρηση δύο ετών και αφορούν το 1/3 με 1/4 των περιστατικών που συμβαίνουν στην πραγματικότητα όπως αποδεικνύεται από την έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ που αποτελεί τη βάση για το δημόσιο και κοινωνικό διάλογο ενώ οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στη χώρα όταν επίσημες έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΥΑΕ σε συνεργασία με υψηλού κύρους φορείς, τους μεσοσταθμίζουν σε 2500 το χρόνο. Η απαίτηση να είναι παρούσα η EUROSTAT, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά τα συγκεκριμένα ζητήματα, στην επόμενη συνεδρίαση, έγινε αποδεκτή από την Κομισιόν.
Επιπλέον, παρά τις κατευθύνσεις του ψηφισθέντος Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα και τις σχετικές οδηγίες, η ελληνική Κυβέρνηση δεν προσαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο με αποτέλεσμα όταν η κάλυψη των ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 85%, στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 29% καταδικάζοντας στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την εντατικοποίηση τους εργαζόμενους. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα σήμερα είναι 35% κάτω από τα επίπεδα του 2010, ενώ η κερδοφορία των επιχειρήσεων αυξάνεται διαρκώς.
Η έλλειψη ΣΣΕ έχει βαρύτατα, αρνητικά αποτελέσματα και στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Εμφατική κατά τον Πρόεδρο της Επιτροπής Vision Zero της Commission είναι και η έλλειψη του κοινωνικού διαλόγου τόσο στη συνομολόγηση ΣΣΕ όσο και στα θέματα ΥΑΕ με χαρακτηριστικά επίκαιρο το γεγονός ότι παράλληλα με τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΥΑΕ στο Λουξεμβούργο, στην Αθήνα ξεκινούσε το “Εθνικό Συνέδριο για την ΥΑΕ” με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της εργοδοτικής πλευράς και δίχως να δοθεί βήμα έκφρασης στους εργαζομένους.
Δημήτρης Κωστάκος
Σχετικά άρθρα
- Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Τα πλεονεκτήματα του νέου πλαισίου (1.000)
- Αδ. Γεωργιάδης: Θεωρώ αδιανόητο ότι η ΕΕ βλέπει την ενεργειακή κρίση χωρίς να παρεμβαίνει γρήγορα (1.000)
- Δύο τραυματίες σε απόπειρα ληστείας στη Θεσσαλονίκη (1.000)
- Έλενα Αθανασοπούλου: Ξεσπά η ηθοποιός που μήνυσε τον σκηνοθέτη για βιασμό (1.000)
- Ηράκλειο: Στις φλόγες επιχείρηση ανακυκλώσιμων υλικών (1.000)
Δημοσίευση από PolisPress, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα