Επίθεση με drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κοντά στο Ριάντ


16/05/2019 - 07:15

Στόχοι επιθέσεων έγιναν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας μικρές φθορές, όπως ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλιχ την Τρίτη. Το επεισόδιο έλαβε χώρα δύο ημέρες αφότου τέσσερα πλοία, μεταξύ των οποίων δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια, έπεσαν θύματα «πράξεων δολιοφθοράς».

O πρώτος εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, το σαουδαραβικό βασίλειο αναγκάστηκε να σταματήσει τις επιχειρήσεις του σ′ έναν μεγάλο πετρελαιαγωγό κοντά στο Ριάντ μετά της επιθέσεις αυτές, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι στη γειτονική Υεμένη, όπου σαουδαραβικές δυνάμεις βοηθούν την κυβέρνηση στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των ανταρτών αυτών.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχοι «οπλισμένων drones», με αποτέλεσμα να προκληθούν «πυρκαγιά» και «ήσσονες ζημιές» σ′ έναν σταθμό, πριν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο, διευκρίνισε ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας τον οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η γιγάντια πετρελαϊκή εταιρεία Aramco «διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις στον πετρελαιαγωγό» Ανατολής-Δύσης που συνδέει την Ανατολική Επαρχία, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, με το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε. Μέσω αυτού του πετρελαιαγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων διακινούνται καθημερινά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Στην Υεμένη, ο τηλεοπτικός σταθμός των Χούθι έκανε λόγο για μια «μείζονα στρατιωτική επιχείρηση» με «χρήση επτά drones» εναντίον «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων» της Σαουδικής Αραβίας. Η επίθεση αυτή είναι «μια απάντηση στα εγκλήματα» και στον «αποκλεισμό» που επιβάλλεται στην Υεμένη από τη Σαουδαραβική Αραβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ. «Ο λαός μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις».

Το Ιράν υποστηρίζει τους Χούθι, όμως διαψεύδει ότι προμηθεύει τους αντάρτες με όπλα, όπως το κατηγορεί το Ριάντ. Για τον Φάλιχ, «οι τελευταίες πράξεις τρομοκρατίας και δολιοφθοράς στον Κόλπο έχουν στόχο όχι μόνο το βασίλειο, αλλά και την ασφάλεια των πετρελαϊκών προμηθειών στον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία».

«Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως είναι σημαντικό για μας να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές οντότητες, περιλαμβανομένων των πολιτοφυλάκων Χούθι», υπογράμμισε.

Ο Σαλάντ αλ Χουσεϊνί, πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Aramco, δήλωσε πως αμφιβάλλει ότι η «καθόλου ερασιτεχνική επίθεση έγινε από τους Χούθι».

(Mε πληροφορίες από New York Times)

Πηγή: huffingtonpost


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio