Ενίσχυση του χιονοδρομικού τουρισμού ανακοίνωσε ο Νικητιάδης σε σχετική ημερίδα


08/12/2010 - 01:38

Τις εργασίες ημερίδας για την ανάπτυξη της τουριστικής χιονοδρομίας, κήρυξε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Ο υφυπουργός τόνισε, ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού προωθείται κάθε πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία για να αναδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει χιονοδρομική δραστηριότητα.

 
Για το σκοπό αυτό, είπε, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες για τα χιονοδρομικά κέντρα με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αναλυθούν οι αναγκαίες δράσεις.
 
Ο κ. Νικητιάδης τόνισε, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα και η λειτουργία τους είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται λύσεις. Πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις άδειες τους και γενικά με επενδύσεις στο χώρο της χιονοδρομίας.
Η χιονοδρομία είπε, είναι ένα πεδίο ανοιχτό που σχετίζεται και με τον αθλητισμό καθώς και με συνέργιες που μπορούν να αναπτυχθούν στις περιοχές γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα. Θα τα εξετάσουμε όλα από την αρχή, τόνισε και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουν σε συμπεράσματα, τα οποία θα συζητηθούν στην ευρεία συνάντηση, που θα γίνει σύντομα γύρω από το θέμα με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των χιονοδρομικών κέντρων.
 
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Βουλευτής Ρεθύμνου, κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ειδικές μορφές τουρισμού στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. «Σε αυτό το πλαίσιο των ειδικών μορφών τουρισμού εντάσσονται ο χειμερινός και ο χιονοδρομικός τουρισμός. Είδη, που μπορούν να αναζωογονήσουν την εσωτερική αγορά και τις τοπικές οικονομίες μέσα από την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η σημερινή συγκυρία φέρνει σημαντικές ευκαιρίες για την ποιοτική αναβάθμιση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών τους. Ευκαιρία να φτάσει το χειμερινό τουριστικό προϊόν σε τέτοια επίπεδα, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει κύρος, ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα και τους χειμερινούς μήνες. Ευκαιρία, να αναδειχθεί το «βάθος» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και να προβληθούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα των χειμερινών προορισμών μας. Αυτές οι ευκαιρίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Είναι συλλογικό καθήκον η αξιοποίησή τους. Είναι πρωτίστως μείζον καθήκον της Κυβέρνησης, να ‘διαβάσει’ τις προκλήσεις και να δράσει για την ανάπτυξη του χειμερινού και του χιονοδρομικού τουρισμού, μέσα από νέες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα, που θα κάνουν το χειμερινό τουριστικό προϊόν της χώρας μας πιο ποιοτικό, σύγχρονο και ανταγωνιστικό».

Η οικονομική κατάσταση των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων σήμερα είναι από κρίσιμη ως άθλια υπογράμμισε η πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας Ολγα Κοτσίνα τονίζοντας ότι υπό τις συνθήκες αυτές είναι πολύ δύσκολο να γίνουν νέες επενδύσεις από τα ταμεία των ίδιων των χιονοδρομικών, παρόλο που στη χώρα μας ο αριθμός των χιονοδρόμων αυξάνεται κάθε χρόνο θεαματικά (σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 350.000 άτομα κάνουν σκι περισσότερες από 6 φορές το χρόνο).
 
Ο ανταγωνισμός από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας και των άλλων γειτονικών χώρων είναι πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να εντείνεται , πράγμα που θα αναγκάσει μέσα σε λίγα χρόνια πολλά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας να κλείσουν, σημείωσε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας Χρήστος Παππάς. Στην παρέμβαση του ο κ. Παππάς ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να επισπεύσει τις θεσμικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες ώστε οι επενδύσεις ιδιωτών στο μέτωπο των χιονοδρομικών κέντρων να καταστούν ελκυστικές.
 
Εάν δεν γίνουν ολοκληρωμένες θεσμικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό, τις αλλαγές στους όρους χρήσεων γης, κανείς επενδυτής δεν θα επενδύσει σε αυτό το είδος του χειμερινού τουρισμού, υπογράμμισε ο κ. Παππάς. Χαρακτηριστικό της δαιδαλώδης κατάστασης που επικρατεί στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων, είναι το γεγονός ότι όλα τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν χωρίς σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ, καθώς ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις (ασφάλειας κλπ), αγκάθι αποτελούν τα ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας.
 
Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι στα χιονοδρομικά κέντρα κάθε χρόνο, με απόφαση του εκάστοτε υπουργού δίνεται παράταση για την λειτουργία τους και αυτό συμβαίνει από το 2002 έως σήμερα. Παραμένοντας στον άξονα των επενδύσεων ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι κρίσιμο ζήτημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι η δυνατότητα υπαγωγής των χιονοδρομικών κέντρων σε καθεστώς χρηματοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης και η δυνατότητα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα χιονοδρομικά κέντρα.
 
Τα χιονοδρομικά κέντρα, τονίζει η κα Κοτσίνα είναι το «βαρύ πυροβολικό» του χειμερινού τουρισμού και όλοι γνωρίζουν πόσο έχουν ωφεληθεί οικονομικά οι γύρω από αυτά περιοχές, και πόσο έχουν βοηθήσει ώστε επαρχίες ολόκληρες που, πριν από λίγα χρόνια μαράζωναν, σήμερα να βρίσκονται σε οικονομική ευμάρεια. Για φέτος η κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα αναμένεται να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, καθώς όπως τόνισαν τα μέλη της Ενωσης, οι λάτρεις του Σκι είναι πιστοί στο ραντεβού τους με το χιόνι.
 
Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 18 Χιονοδρομικά κέντρα, με 190χλμ χιονοδρομικές πίστες, 110 τουριστικούς αναβατήρες από τους οποίους 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 70.000 άτομα/ώρα. Το άθροισμα των μέσων όρων των εισιτηρίων (χιονοδρόμων και επισκεπτών) όλων των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων ανά χιονοδρομική περίοδο υπολογίζεται περίπου 500.000 στις προσελεύσεις, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio