Εκατοντάδες ομογενείς πλημμυροπαθείς στην Αυστραλία!
11/01/2011 - 12:13

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες ομογενείς, στην Αυστραλία, καθώς είδαν σπίτια, ακίνητα και γενικά τις περιουσίες που δημιούργησαν με σκληρή δουλειά δεκαετιών να καταστρέφονται από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.

«Τα έχασα όλα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζον Μαλιγκώνης από την κωμόπολη Τσιντσίλα, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων ακινήτων τα οποία πλημμύρισαν και καταστράφηκαν. «Δεν μας έμεινε τίποτα», λέει ο Γιάννης Δήμας, αγρότης κοντά στο Ρόκαμπτον. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ρόκχαμπτον δηλώνει πως οι Έλληνες της περιοχής έχουν κυρίως ακίνητα και οι περισσότεροι «χτυπήθηκαν άγρια». «Οι ομογενείς, όπως και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που πλημμύρισαν, βρίσκονται σε απόγνωση», δηλώνει με τη σειρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιερέας Δημήτρης Τσάκας από την ελληνική εκκλησία του Ρόκαμπτον.

Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται οι Έλληνες του Τάουνσβιλ. Από την Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια της Βρισβάνης, πάντως, δηλώθηκε πως δεν υπάρχει αίτημα για ενίσχυση των ομογενών.

«Είναι ακόμα νωρίς και οι αρμόδιες αυστραλιανές υπηρεσίες κάνουν καλά την δουλειά τους» είπε εκπρόσωπος της Πρόνοιας.

Σημειώνεται ότι τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών βιώνουν οι βορειοανατολικές περιοχές της Αυστραλίας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών.

Έχουν πληγεί συνολικά 40 κοινότητες και οικισμοί, 200.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (κάποια ΜΜΕ κάνουν λόγο για μόνο τρεις), τα στρατιωτικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις τροφίμων και εφοδίων στις αποκλεισμένες περιοχές, ενώ στρώματα λάσπης και νερού από εννιά έως δεκατρία μέτρα ανά περιοχή, έχουν καλύψει 850.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση αντίστοιχη με την έκταση της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί.

Η φυσική καταστροφή που έχει λάβει βιβλικές διαστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Andrew Fraser, πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς αναμένονται νέες καταιγίδες και κορύφωση του φαινομένου El Ninia με τροπικούς κυκλώνες και ιδιαίτερα αυξημένο όγκο υδατοπτώσεων ως τα τέλη Μαρτίου, όπως προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κλίματος. Στη χειρότερη ίσως κατάσταση βρίσκονται οι 75.000 κάτοικοι της περιοχής Ροκχάμπτον, όπου η οδική πρόσβαση είναι πλέον αδύνατη, ενώ το αεροδρόμιο και ο σιδηρόδρομος έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Έλληνες παντού

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio