Διέξοδο για την αντίδραση αναζητά το Χρηματιστήριο


12/09/2018 - 08:22

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Προσπάθεια να εκδηλώσει αντίδραση επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το νέο χθεσινό sell-off, χωρίς όμως να διαθέτει την ορμή που απαιτείται για να ανακτήσει για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τα επίπεδα των 700 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,20% στις 693,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.818,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,19% στις 616,22 μονάδες.

...

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά, η οποία όμως διαθέτει τα εφόδια για να στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου του έτους που ανακοινώνονται αποτελούν έναν καλό λόγο για διαφοροποιήσεις, αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό αφορά μεσο-μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Στο μεταξύ, τη ψυχολογία της αγοράς δεν βοηθά καθόλου η εξέλιξη του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου των δανειστών, καθώς όπως διαρρέεται παρατηρούνται διαφωνίες, ακόμη και στις τάξεις τους. Αυτό φάνηκε από τις χθεσινές επαφές που είχαν οι θεσμοί με εκπροσώπους των κομμάτων, όπως αναφέρει το Capital.gr, κατά τις οποίες απέφυγαν μεν να πάρουν σαφή θέση, αλλά φάνηκαν και οι διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, όχι μόνο στο θέμα των συντάξεων αλλά και σε άλλα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά πεδία.

Η ασαφής πολιτική δεν είναι κάτι που θέλει στην παρούσα φάση η αγορά, δεδομένου του ότι και τα στοιχεία για την πορεία της ανάπτυξης του β’ 3μήνου απογοήτευσαν. Αυτό που θα βοηθήσει στην παρούσα φάση την αγορά είναι μια καλύτερη αναπτυξιακή προοπτική, σχολιάζουν πηγές στο Capital.gr, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα βελτιώσει και την ορατότητα στον τραπεζικό κλάδο. Έναν κλάδο που καλώς ή κακώς κρίνει και την πορεία της αγοράς.

Παράλληλα, το ΧΑ δεν έχει αποστρέψει το βλέμμα του από τις διεθνείς εξελίξεις, ειδικά στα κεφάλαια που συνδέονται με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα risk off, με την ελληνική αγορά να είναι ψηλά στη λίστα της μείωσης κινδύνου από διεθνή χαρτοφυλάκια. Άλλωστε, είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της βύθισης της ελληνικής αγοράς κατά τις πρόσφατες αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές.

Στο ταμπλό τώρα, η μεταβλητότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς, με την Jumbo, τη Λάμδα, τη Βιοχάλκο και τον ΟΠΑΠ να προσπαθούν με τα κέρδη τους, τα οποία είναι λίγο χαμηλότερα από το 1%, να στηρίξουν τον γενικό δείκτη. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΕΕΕ.

Στον αντίποδα, η Eurobank χάνει 1,72%, ασκώντας πιέσεις στην αγορά, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: capital


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio