Δελφοί: Τόπος για σύντομες αποδράσεις για όλα τα γούστα


28/05/2017 - 11:59

Δελφοί. Τόπος μυστηριακός. Τόπος γεμάτος ιστορία…

Εκεί που οι θεοί συνομιλούσαν με τους ανθρώπους, μέσω της Πυθίας, η φύση σε συναρπάζει, σε μαγεύει.

Στους Δελφούς νιώθεις ότι βρίσκεσαι κάπου μεταξύ ουρανού και γης. Έτοιμος να βουτήξεις με τη σκέψη σου στην ιστορία ή να πετάξεις σαν τους αετούς που βλέπεις πάνω στις βουνοκορφές για να θαυμάσεις το μοναδικό τοπίο που σε καθηλώνει.

Αναπνέεις και τα πνευμόνια σου γεμίζουν ιστορία. Τα μάτια σου γεμίζουν μαγεία. Και νιώθεις δέος όταν συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι εκεί που ο αρχαίος κόσμος θεωρούσε ότι ήταν ο ομφαλός της γης.

Ακόμα όμως και αν τα ενδιαφέροντα του ταξιδιώτη δεν είναι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι η περιοχή προσφέρεται για διήμερη απόδραση από το άγχος της πρωτεύουσας, από την οποία απέχει δύο ώρες, καθώς βρίσκει κανείς πολλά ενδιαφέροντα τόσο στους Δελφούς όσο και σε διπλανούς προορισμούς όπως η Ιτέα, το Γαλαξίδι, η Άμφισσα η Αράχοβα.  Όλοι τους προορισμοί οι οποίοι συνδυάζουν την ξεκούραση με την απόλαυση…

delfoi

Σημείο εκκίνησης οι Δελφοί.

Οι Δελφοί είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος έλαβε το όνομα αυτό γιατί σύμφωνα με την μυθολογία  ο Θεός Απόλλωνας μεταμορφώθηκε σε Δελφίνι και καθοδήγησε τους ναυτικούς να χτίσουν εκεί το ιερό του.

Λόγω της ιστορικότητάς τους οι Δελφοί είναι αυτόνομος Δήμος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχουν τουρίστες και γίνονται πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Με μια μικρή βόλτα στο χωριό ο επισκέπτης θαυμάζει την πανοραμική θέα και μπορεί να περπατήσει κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που είναι γεμάτος από τουριστικά μαγαζάκια, εστιατόρια και καφέ.

Ο χώρος βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση και περιβάλλεται από ψηλούς κάθετους βράχους τις Φαιδριάδες Πέτρες.

Η έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών άρχισε γύρω στο 1860 από Γερμανούς. Το 1891 οι Γάλλοι ξεκίνησαν τη λεγόμενη «Μεγάλη Ανασκαφή».

Το μουσείο των Δελφών είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας του οποίου οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν γλυπτά, αγάλματα, αναθήματα των πιστών στο ναό.

Από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία που συνεχίζουν να στέκουν μετά από 2.500 χρόνια είναι ο Ναός του Απόλλωνα – το Μαντείο του από όπου η Πυθία έλεγε τα «μελλούμενα» , ο Θησαυρός (=θησαυροφυλάκιο) των Αθηναίων, η Κασταλία Πηγή, το Αρχαίο θέατρο, το Αρχαίο Στάδιο και η Θόλος της Αθηνάς Προναίας. Όλα αυτά που βλέπει κανείς γύρω του δεν δυσκολεύεται να καταλάβει την επιλογή των αρχαίων να προσδιορίσουν το Ιερό των Δελφών ως τον «ομφαλό της γης»…

delfoi-amfitheatro

Η περιοχή όμως έχει να επιδείξει πολλά ενδιαφέροντα.

Ιτέα:
Χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου κόλπου αποτελεί το επίνειο των Δελφών και της Άμφισσας.

Γαλαξίδι:

Το γραφικό Γαλαξίδι ήταν ναυτική πολιτεία και παλιό εμπορικό λιμάνι. Απέχει 29 χλμ νότια από την Άμφισσα.. Στον μαγευτικό μικρό κόλπο του Γαλαξιδίου, υπάρχουν πολλά ταβερνάκια.

Άμφισσα:

Η Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας με 12.000 κατοίκους. Χαρακτηριστικό της είναι το κάστρο που δεσπόζει ψηλά στο λόφο από την εποχή των Πελασγών-το λεγόμενο Κάστρο των Σαλώνων.  Κατά την ελληνική επανάσταση ήταν το πρώτο κάστρο που περιήλθε στα ελληνικά χέρια!

Αράχοβα:

Στο δρόμο της επιστροφής, προς Αθήνα βρίσκουμε την Αράχοβα ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη. Μόλις στα 8χλμ μόλις από τους Δελφούς- και δίπλα στα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, Κελλάρια και Φτερόλακα , η Αράχοβα αποτελεί τον πρώτο σε προτίμηση χειμερινό προορισμό των εκδρομέων.

delfoi2

Ο επισκέπτης ακόμα κι αν δεν έχει εξερευνητικές ανησυχίες, μπορεί να μείνει στους Δελφούς. Η μαγεία τους άλλωστε σε συναρπάζει και είναι δύσκολο να ξεφύγεις. Πόσο μάλλον όταν ό,τι θες το έχεις στα πόδια σου. Ψησταριές, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ, και κάθε τι που χρειάζεται για να σου εξασφαλίσει μια υπέροχη διαμονή, γεμάτη Ελλάδα, φύση, ιστορία αλλά και… μυστήριο!!!

Πήγαμε στους Δελφούς και νιώσαμε σαν στο «Πατρικό μας». Ο «Βάκχος» φρόντισε για τα εδέσματα. Το «Μελοπωλείο» με βότανα και καφέ μας…  στύλωσε, για να συνεχίσουμε την πανδεσία της γεύσης στο «agora». Βρήκαμε τους «amigos» μας για καφέ και ποτό και μετά ως γνήσιοι Έλληνες νιώσαμε σαν τον «Γαργαντούα».

Το ερώτημα στα χείλη της όλης της παρέας ήταν ένα: Πότε θα ξαναπάμε;

Στα στέκια που πήγαμε ζητήσαμε από τους καταστηματάρχες να μας πουν δύο λόγια ο καθένας για την επιχείρησή τους και για την  περιοχή.

Ηνίοχος

12002172_1494673880844301_5903186382670937406_n

Ο «Ηνίοχος» είναι ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο εστιατόριο που συνδυάζει το χτες με το σήμερα.

Το μυστικό μας είναι η συνέπεια στην ποιότητα και ο σταθερός χαρακτήρας της επιχείρησης απέναντι στον πελάτη.

Στόχος μας είναι η συνεχής επαγγελματική καταξίωση

Η περιοχή μας δίνει πολλές δυνατότητες για πολλές μορφές τουρισμού:

  • Για ιστορικό τουρισμό λόγω του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του Μουσείου.
  • Για συνεδριακό τουρισμό. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επιστημονικά συνέδρια πολλά εκ των οποίων είναι διεθνούς επιπέδου.
  • Για φυσιολατρικό τουρισμό. Υπάρχει το αρχαίο μονοπάτι, καθώς και άλλα μονοπάτια που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έλθει σε επαφή με τη μοναδικότητα του δελφικού τοπίου.

Πλεονέκτημα είναι ότι πολύ κοντά βρίσκεται το χιονοδρομικό  Κέντρο Παρνασσού.

Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η θάλασσα όπου προσφέρεται για θαλάσσια σπορ.

Επίσης στο Δήμο Δελφών υπάρχουν αρκετά μουσεία ( λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, Μουσείο Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού, Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου).

Τέλος λίγα χιλιόμετρα από τους Δελφούς βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η μαγειρική μας εστιάζεται στα μαγειρευτά αλλά και στα ψητά, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς, σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, γαλακτοκομικά, κρέατα, λαχανικά ακόμα και θαλασσινά από το τόπο μας.

18739998_1778984775746542_4660313628158408275_n
Χορτοφάγοι, κρεατοφάγοι και άτομα με ειδικές δίαιτες (όπως γλουτένη) μας έχουν τιμήσει με σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σελίδες προτάσεων εστίασης, επίσης ιδιαίτερη τιμή για μας είναι και η συνεχής παρουσία μας σε έγκριτους τουριστικούς οδηγούς όπως Lonely Planet, Guide Routard, Rick Steves, National Geographic κ.α.

Η ενασχόληση μας με την εστίαση βασίζεται στην αγάπη μας για το καλό φαγητό, το φαγητό είναι αναμνήσεις, στη κουζίνα του σπιτιού μας τα πιο απλά υλικά είχαν τις πιο υπέροχες μυρωδιές.  Το κορυφαίο χαρακτηριστικό της κουζίνας μας είναι τα εδώδιμα εποχικά που μαζεύουμε μόνοι ευλαβικά όλο το χρόνο για τη μαγειρική μας.

vakxos3

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε το πλούτο της περιοχής του Παρνασσού σε εδώδιμα και σε ξεχωριστά προϊόντα. Το αποτύπωμα του φυσικού πλούτου των Δελφών όπως το βιώνουμε καθημερινά.

vakxos4

Οι Δελφοί είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ευρέως γνωστά μέρη της Ελλάδας. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός σε όλους. Naturaκαι Unesco έχουν θέσει υπό την προστασία τους το τόπο των Δελφών. Η φυσική ομορφιά του τόπου σε συνδυασμό με ιστορικές όμορες πόλης όπως ο παραδοσιακός οικισμός του Χρισσού, η παραθεριστική και πάντα γοητευτική Ιτέα, το μαγευτικό Γαλαξίδι, η αρχοντική Άμφισσα, η Αράχωβα και ο πλούτος των ιδιαίτερων ανθρώπων της που την έκαναν ένα κορυφαίο προορισμό. Τόσα άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής των Δελφών που σαν κέντρο, όπως πάντα, έχει να παρουσιάσει μια μοναδική ποικιλία πολιτιστικής, ευρύτερα τουριστικής θεματολογίας και μιας μοναδικής εναλλαγής βουνού θάλασσας που θα σας μαγέψει.

Let’s block ads! (Why?)


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Περιβαλλοντικά

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio