ΔΕΗ: Καμπανάκι για την έλλειψη ρευστότητας


14/02/2017 - 08:53

Επιμένουν οι δανειστές σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ και στη διάθεση του 17% των μετοχών της μέσω ΤΑΙΠΕΔ, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.

 «Σε κάθε ευκαιρία οι δανειστές επαναφέρουν στο τραπέζι την ανάγκη λήψης δομικών μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, περιλαμβάνοντας σε αυτά και την πώληση μονάδων» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πτολεμαΐδα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής.

Εξέφρασε πάντως για μια ακόμη φορά τη διαφωνία του απέναντι στην πώληση μονάδων, καθώς όπως είπε, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως το σχέδιο που προωθεί ο ίδιος για πώληση χαρτοφυλακίου πελατών.

Σύμφωνα με τα Νέα, εντός εβδομάδας θα επιλεγεί ο σύμβουλος, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους την PWC και την Ernst & Young που θα αναλάβει τη διαμόρφωση των δύο χαρτοφυλακίων καταναλωτών συνολικού αριθμού 600.000, τη σύσταση των σχετικών θυγατρικών και τις διαδικασίες πώλησή τους. Ετερο μέτρο που κατά τον Μανώλη Παναγιωτάκη μπορεί να συμβάλει στο άνοιγμα της αγοράς είναι οι συμπράξεις με ιδιώτες, «αρκεί να έχουν επενδύσεις, όπως αυτή με τους Κινέζους της CMEC, για την κατασκευή της νέας μονάδας στη Μελίτη».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι ασκούνται πιέσεις για την πώληση του 17%, επισημαίνοντας ότι «ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, είναι εξαιρετικά αρνητικό να υποχρεωθεί σε κάτι τέτοιο η χώρα όταν η χρηματιστηριακή τιμή είναι σε αυτά τα επίπεδα». Εάν το 17% πωλούνταν με βάση τη χθεσινή αξία της μετοχής, το τίμημα δεν θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε επίσης την αντίθεσή του στην αύξηση των ποσοτήτων που διατίθενται μέσω των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ρεύματος ΝΟΜΕ – θέμα για το οποίο επιμένουν οι δανειστές. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί ούτε μονάδες της ΔΕΗ να πουληθούν, ούτε οι ποσότητες των ΝΟΜΕ να αυξηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ στο θέμα της ρευστότητας. Επ’ αυτού, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη ΔΕΗ συμφώνησε για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος του Δημοσίου, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ένεση ρευστότητας πολύ σημαντική, την ώρα που η ΔΕΗ καλείται να αποπληρώσει 100 εκατ. ευρώ ομολογιακού δανείου τον Φεβρουαρίου και 400 εκατ. ευρώ άλλου ομολογιακού τον Απρίλιο.

«Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, οι τράπεζες μάς πάνε για χρεοκοπία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Παναγιωτάκης.

Εν πολλοίς, η από εδώ και πέρα ρευστότητα της ΔΕΗ εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ΔΕΗ θα εισπράξει 320 εκατ. ευρώ για την πώληση του 24% από τους Κινέζους (State Grid), 93 εκατ. ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου, καθώς και τίμημα από το Δημόσιο για την απόκτηση του 25% του ΑΔΜΗΕ, το οποίο και θα καθορίσει ανεξάρτητος αποτιμητής. Αναγνώρισε πάντως ο επικεφαλής της Επιχείρησης ότι αν η απόσχιση δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως (τέλη Μαρτίου -αρχές Απριλίου), τότε η ΔΕΗ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την 100% πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: Tovima


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*loading...

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

Σχεδιασμός από MOD creative studio