Βρετανικές παραχωρήσεις ενόψει Βrexit


15/06/2017 - 14:59

Με μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο  Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Αυτή δε είναι άλλη από τη διασφάλιση του παρόντος καθεστώτος των τριών και πλέον εκατομμυρίων ευρωπαίων μεταναστών.

H πρόταση προβλέπει χορήγηση άδειας μόνιμης παραμονής και διατήρηση των ίσων προνομίων με τους Βρετανούς πολίτες. Ιδανικά, η κυβέρνηση θα ήθελε το μέτρο αυτό να περιλαμβάνει μετανάστες που ήλθαν στη Μ. Βρετανία έως το τέλος Μαρτίου του 2017. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ντέιβις αναμένεται να συναινέσει στην απαίτηση της ΕΕ το μέτρο να ισχύσει ακόμα και μετά το τέλος της διετούς διαπραγμάτευσης το 2019.

Ο βρετανός υπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για τα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να μην είναι έτοιμη για την διαπραγμάτευση και να προβλέπουν την αναβολή της. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι οι συνομιλίες ξεκινούν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένες, την Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Υπό πίεση η Μέι

Θα εγκαταλείψει η Μέι τη σκληρή στάση της περί Brexit;

Θα εγκαταλείψει η Μέι τη σκληρή στάση της περί Brexit;

Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο, η Τερέζα Μέι δέχεται τεράστια πίεση από υπουργούς της να εγκαταλείψει την σκληρή στάση που είχε υιοθετήσει από το δημοψήφισμα και έπειτα -αποκλειστικά για λόγους κομματικής σκοπιμότητας- και να ταχθεί δημοσίως  υπέρ μιας συμφωνίας που να διατηρεί τη Μ. Βρετανία στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση.

Εκπρόσωπος της ομάδας μετριοπαθών υπουργών και βουλευτών, ανέλαβε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου το βράδυ της Πέμπτης ο Φ. Χάμοντ αναμένεται μάλιστα να τονίσει την ανάγκη να παραμείνει η Μ. Βρετανία μέλος των βασικών οικονομικών και εμπορικών θεσμών της Ένωσης με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα των επιχειρήσεων και της βρετανικής οικονομίας.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: Deutsche Welle


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio