Αυτό είναι το χειρότερο αλκοολούχο ποτό για όσους έχουν άγχος



28/08/2024 - 13:55

… «Το είναι ένα κατευναστικό που μπορεί σε αρχικό στάδιο να παράγει μια ηρεμιστική επίδραση», λέει στην HuffPost UK η Λίσα Γκαν, επικεφαλής πρόληψης Ψυχικής Υγείας στη Nuffield Health.

«Όταν υποχωρεί, βλέπουμε συνήθως ένα φαινόμενο ανάκαμψης όπου τα επίπεδα άγχους αυξάνονται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το αλκοόλ διαταράσσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών και των χημικών αγγελιοφόρων στον εγκέφαλό μας.

Αλλά είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά το ίδιο «ένοχα»; 

Οχι απαραιτήτως – αλλά, πάντως, κανένα απ′ αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό. 

Ας το παραδεχτούμε – κανένα αλκοολούχο ποτό δεν πρόκειται να ωφελήσει την ψυχική μας υγεία κι ούτε και το χανγκόβερ

«Μια μελέτη εκτιμά ότι περίπου το 12% των ενηλίκων που πίνουν βιώνουν κατά τη διάρκεια του χανγκόβερ, με ένα επιπλέον 15% να βιώνει κατάθλιψη», σύμφωνα με την Λίσα Γκαν.

Μια άλλη μελέτη ανέφερε σημαντικά υψηλότερους αριθμούς: 18,3% για το άγχος και 29,9% για την κατάθλιψη.

Εκείνοι που έχουν ήδη προδιάθεση να έχουν, ή έχουν επί του παρόντος άγχος μπορεί να πληγούν ιδιαίτερα σκληρά, προσθέτει η ίδια.

Ετσι λοιπόν, δεν πρέπει να μας σοκάρει το γεγονός ότι ενώ «τα διαφορετικά ποτά… προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους», γενικά, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό αλκοόλ στα ποτά που πίνουμε, τόσο πιο απότομα φαίνονται τα αποτελέσματα.

Τα οινοπνευματώδη ποτά, για παράδειγμα, «μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονο άγχος στην ανάκαμψη μόλις εξαφανιστούν τα (αρχικά ηρεμιστικά) αποτελέσματα».

Τα κοκτέιλ συνδυάζουν οινοπνευματώδη ποτά με ζάχαρη, συνδυασμός ο οποίος «μπορεί επίσης να αυξήσει το άγχος προκαλώντας αύξηση και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας πέσουν κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου», λέει η Γκαν.

Και αν επιλέγουμε λίγο κρασί καλό είναι να ξέρουμε ότι:

Το κόκκινο κρασί περιέχει τυραμίνη και ισταμίνες που η Γκαν λέει ότι μπορούν «να κάνουν το κόκκινο κρασί πιο πιθανό να προκαλέσει άγχος σε υπερευαίσθητα άτομα».

Τα γλυκά κρασιά, εν τω μεταξύ, έχουν τα ίδια προβλήματα στο σάκχαρο στο αίμα με τα κοκτέιλ.

Κι όσο για τη μπύρα και το λάγκερ (σ.σ. είδος μπύρας που παρασκευάζεται και προετοιμάζεται σε χαμηλή θερμοκρασία), η χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που «μπορεί να βοηθήσει με το άγχος της ανάκαμψης», δηλώνει η Γκαν.

Πολύ κρίσιμο είναι, όμως «ότι εξαρτάται από το τι κατανάλωση κάνουμε».

Τα είδη ποτών δεν είναι ο μόνος ένοχος

… Πρώτον και κύριο, υπάρχει ο κοινωνικός παράγων του Hangxiety να το λάβουμε υπ′ όψη. (σ.σ. Hangxiety: Οι τύψεις για τις πράξεις μιας μεθυσμένης νύχτας έχουν πλέον όνομα. Το φαινόμενο περιγράφεται ως hangxiety (hangover + anxiety). 

«Όταν πίνουμε, γινόμαστε μεθυσμένοι και ”ξέγνοιαστοι”, κάτι που μπορεί
να μας κάνει να λέμε και να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε όταν είμαστε νηφάλιοι», λέει η ειδικός ψυχικής υγείας.

«Αν φθάσουμε σε ”μπλακάουτ” (περίοδος απώλειας μνήμης που προκαλείται από το αλκοόλ) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οξείας μέθης, είναι ακόμη πιο πιθανό να ξυπνήσουμε με συναισθήματα άγχους, φόβου, ανησυχίας και τρόμου», προσθέτει.

Δεύτερον, η δόση κάνει το πρόβλημα, και τρίτον, όσοι έχουν κοινωνικό άγχος για αρχή μπορεί να είναι πιο πιθανό να πίνουν για να απαλύνουν τις ανησυχίες τους όταν βγαίνουν έξω.

«Αντί να βοηθάει με το άγχος μας, το αλκοόλ μπορεί να αρχίσει να το επιδεινώνει, καθιστώντας τις κοινωνικές καταστάσεις ακόμα πιο δύσκολο να διαχειριστούμε», σχολιάζει η Γκαν. 

Αν δυσκολευόμαστε στη σχέση μας με το αλκοόλ, μας συμβουλεύει να απευθυνθούμε σε ειδικό…

Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 14% των Βρετανών έκοψαν το ποτό αυτή τη χρονιά προκειμένου να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία, καταλήγει η Γκαν. 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio