Αργολίδα, Μυκήνες


02/06/2011 - 14:18

Οι Μυκήνες σήμερα είναι ένα μικρό χωριό 422 κατοίκων. Μέχρι το 1928 το χωριό λεγόταν Χαρβάτι. Έκτοτε πήρε ξανά το αρχαίο του όνομα. Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και φυσικά το τουρισμό, αφού όλο το χρόνο καταφθάνουν επισκέπτες στις Μυκήνες.Η ιστορία του τόπου φυσικά συνδέεται με τις αρχαίες Μυκήνες.

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός εμφανίστηκε το 1600 π.Χ. περίπου και παρήκμασε περί το 1100 π.Χ.. Οικιστής των Μυκηνών σύμφωνα με το μύθο ήταν ο Περσεύς γιός του Δία και της Δανάης. Η ακρόπολη των Μυκηνών που οικοδομήθηκε γύρω στο 1500 π.Χ. βρισκόταν σε πολύ πλεονεκτική θέση. Ήταν στο κέντρο σημαντικών δρόμων εκείνης της εποχής και σε καλά οχυρωμένο σημείο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ηγεμόνες των Μυκηνών να αποκτήσουν μεγάλο πλούτο και δύναμη. Τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών που βλέπουμε σήμερα δημιουργήθηκαν σε τρείς φάσεις. Οι Κύκλωπες σύμφωνα με το μύθο έχτισαν τα μεγαλοπρεπή τείχη.

Το 1350 π.Χ. περίπου χτίστηκαν τα πρώτα τείχη που περιέκλειαν μόνο το ψηλότερο σημείο του λόφου. Γύρω στο 1250 π.Χ. χτίστηκε η Πύλη των Λεόντων και τα τείχη επεκτάθηκαν αρκετά. Εντός των τειχών βρισκόταν ο ταφικός περίβολος Α. Πρόκειται για βασιλικούς λακκοειδείς τάφους του 16ου π.Χ. αι. με πλούσια ευρήματα. Η τελευταία επέκταση των τειχών έγινε στο βορειοανατολικό άκρο των Μυκηνών το 1200 π.Χ.. Μάλιστα συμπεριέλαβαν μέσα στα τείχη την υπόγεια πηγή νερού που υδροδοτούσε την ακρόπολη. Με τις επεκτάσεις αυτές δημιουργήθηκε μια μεγάλη ακρόπολη με ένα πολύ έξυπνο αμυντικό σύστημα. Οι Μυκηναίοι δημιούργησαν ένα σημαντικό οδικό δίκτυο και ανέπτυξαν το εμπόριο. Ανοίχτηκαν στη θάλασσα και απέκτησαν εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Κρήτη. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός αποκτούσε συνεχώς πλούτο και δύναμη. Στα μέσα του 14ου π.Χ. αι. οι Μυκηναίοι θα φτάσουν στη μέγιστη ακμή τους. Η παρακμή έφτασε τον 11ο αι. π.Χ., όμως οι Μυκήνες δεν εγκαταλείφθηκαν εντελώς. Η άλλοτε πανίσχυρη ακρόπολη μετατράπηκε σε μικρό οικισμό. Το 468 π.Χ. οι Αργείοι κατέστρεψαν τις Μυκήνες και η πόλη δημιουργήθηκε ξανά 3ο π.Χ. αι. αλλά γρήγορα κι αυτή εγκαταλείφθηκε. Ο Παυσανίας το 2ο μ.Χ. αι. θα βρει τη πόλη έρημη και πολλά κτήρια μισοκαλυμμένα ήδη από χώμα. Οι πρώτες ανασκαφές θα γίνουν λίγο μετά τη απελευθέρωση. Το 1841 ο Πιττάκης θα φέρει ξανά στο φως τη Πύλη των Λεόντων. Μερικά χρόνια αργότερα ο γνωστός Heinrich Schliemann θα ανασκάψει συστηματικά τις Μυκήνες από το 1876. Από το 1886 τις έρευνες του Σλήμαν θα συνεχίσει μια άλλη μεγάλη μορφή της αρχαιολογίας ο Χρήστος Τσούντας.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών είναι το κύριο αξιοθέατο της περιοχής αλλά και από τα σημαντικότερα της Αργολίδας.

Ξεκινώντας τη περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο θα βρείτε πρώτα τους θολωτούς τάφους πριν την ακρόπολη εννιά συνολικά. Ο πιο γνωστός είναι ο τάφος γνωστός ως «Θησαυρός του Ατρέα» του 13ου π.Χ. αι.. Ο Ατρέας ήταν βασιλιάς των Μυκηνών και πατέρας του Αγαμέμνονα. Οι υπόλοιποι θολωτοί τάφοι χρονολογούνται από το 1500 ως το 1100 π.Χ.. Λίγο πριν φτάσουμε στην ακρόπολη συναντάμε τον ταφικό περίβολο Β. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 14 λακκοειδών τάφων του 16ου αι. π.Χ.. Στους τάφους βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα, όπως ξίφη, χρυσά αγγεία κ.α.. Τα τείχη της ακρόπολης εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους. Το μέσο πάχος των τειχών είναι περίπου 5 μέτρα, ενώ το ύψος τους φτάνει και τα 8 μέτρα. Το μήκος του κάθε ογκόλιθου που χρησιμοποιήθηκε είχε μήκος από 1 ως 3 μέτρα. Οι ογκόλιθοι αυτοί σμιλεύτηκαν με ειδικά πριόνια για να έχουν το ίδιο περίπου σχήμα, ειδικά στα τείχη της πύλης των Μυκηνών. Έπειτα βλέπουμε τη μεγαλόπρεπή Πύλη των Λεόντων του 1250 π.Χ.. Είναι το αρχαιότερο γλυπτό στην Ελλάδα με τόσο μεγάλες διαστάσεις. Αμέσως μετά τη μεγαλοπρεπή πύλη βρίσκουμε τους βασιλικούς τάφους του Α περιβόλου του 16ου π.Χ. αι.. Εδώ βρέθηκαν πλούσια και πολύτιμα κτερίσματα. Πολλές χρυσές προσωπίδες μία από αυτές ταυτίστηκε από τον Σλήμαν με τον Αγαμέμνονα, ξίφη και χρυσά κοσμήματα είναι μερικά από τα ευρήματα. Στη κορυφή του λόφου ήταν χτισμένο σε διάφορα επίπεδα το ανάκτορο των Μυκηνών. Η είσοδος του ανακτόρου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά. Στην ακρόπολη υπάρχει και μια υπόγεια δεξαμενή, μια στενή στεγασμένη δίοδος οδηγεί σ’ αυτή.

Πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο Μυκηνών όπου έχουν μεταφερθεί πολλά από τα ευρήματα της σπουδαίας ακρόπολης και της περιοχής. Το μουσείο άρχισε να λειτουργεί το 2003 και βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Το μουσείο εκτός από τα σπουδαία ευρήματα ενημερώνει και δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του τόπου. Από το χωριό δεν λείπουν και τα χριστιανικά μνημεία. Όπως ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου όπου πρέπει να κάνετε μια μικρή στάση.
Στις 26 και 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται στις Μυκήνες παραδοσιακό πανηγύρι. Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε τη διασκέδαση με μια επίσκεψη στο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο.

pocket-guide.gr


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio