Από το Ισραήλ προέρχονταν οι εμπιστευτικές πληροφορίες που μετέφερε ο Τραμπ στους Ρώσους


17/05/2017 - 02:39

Οι εμπιστευτικές πληροφορίες που μοιράστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προέρχονταν από το Ισραήλ, μεταδίδουν οι New York Times (NYT), επικαλούμενοι δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, είχε δημιουργηθεί σάλος μετά την παραδοχή του Τραμπ ότι ο ίδιος μετέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες για κατάσταση στην Μέση Ανατολή στον Λαβρόφ. Ο ίδιος υπερασπιζόταν το «απόλυτο δικαίωμά του» να το κάνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως στόχος του ήταν να ωθήσει την Ρωσία να λάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πριν ακόμα γνωστοποιηθεί η χώρα προέλευσης των πληροφοριών αυτών, ο πρώην διευθυντής της CIA, Μάικ Μόρελ προειδοποιούσε ότι πολλές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών θα διστάσουν στο μέλλον να μοιραστούν εμπιστευτικές πληροφορίες με την Ουάσινγκτον, καθώς αυτές ίσως καταλήξουν στα αρχεία των Ρώσων. Ο Associated Press έγραφε μάλιστα πως ήδη ένα ευρωπαϊκό κράτος αποφάσισε να μην συνεχίσει την συνεργασία του με τις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους NYT, η χώρα προέλευσης των πληροφοριών που έφτασαν στα χέρια της Ρωσίας δεν είναι άλλη από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί είναι μερικοί από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ και μια τέτοιου είδους κίνηση θα μπορούσε να πλήξει την συνεργασία τους. Μέχρι στιγμής, ο Ισραηλινός πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρον Ντέρμερ, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στην αμερικανική κυβέρνηση και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίζουν να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους.

Ο κυριότερος λόγος όμως που οι NYT φοβούνται ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο είναι το γεγονός ότι στενός σύμμαχος της Ρωσίας είναι το Ιράν, το οποίο συνιστά την μεγαλύτερη απειλή για τους Ισραηλινούς στην Μέση Ανατολή. Σε αυτή την περίπτωση εγείρεται σοβαρή ανησυχία οι πληροφορίες αυτές να φτάσουν στο Ιράν μέσω της Ρωσίας. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σε λίγες ημέρες από σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ έχει προγραμματισμένο ταξίδι στο Ισραήλ.

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

Τηλεβόας

Και εγένετο Τράμπ-α

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio