Ανδρουλάκης: Θα ζητήσετε γονυπετής συγγνώμη από τον Δημητριάδη, κ. Χατζηδάκη;
31/07/2024 - 16:48
Με νέες αιχμές προς την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών έκλεισε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, η οποία αφορούσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Υπερταμείο.
«Θέλω, κλείνοντας την τοποθέτησή μου για το Υπερταμείο, κ. Χατζηδάκη, να τοποθετηθώ και για το υπερθράσος του συνάδελφού σας κ. Άδωνι Γεωργιάδη», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σας απευθύνομαι ως ομοιοπαθής. Εσείς θα ακολουθήσετε τη συμβουλή του συναδέλφου σας, κ. Γεωργιάδη, και θα ζητήσετε γονυπετής συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη; Πραγματικά, θα ήθελα μία απάντηση σε αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταχειροκροτούμενος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κωστής Χατζηδάκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν να παρακολουθούνται, εξ ου και το «ομοιοπαθής» του Νίκου Ανδρουλάκη…
«Μνημείο υποτέλειας το Υπερταμείο»
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και σε αυτήν του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το Υπερταμείο.
«Τι ακριβώς φτιάχνετε; Μια νέα γραφειοκρατία που θα αναθέτει εκατομμύρια για μελέτες σε ξένους επενδυτικούς οίκους και συμβούλους;»
«Είναι στα αλήθεια ισχυρή η ελληνική οικονομία;», ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας μία αποτίμηση της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα. «Το πιο ασφαλές κριτήριο είναι να δούμε την αγορά εργασίας, δηλαδή, τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και τους μισθούς που προσφέρονται. Αναφορικά με το πρώτο, έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 της ΕΕ. Όσον αφορά τους μισθούς, τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ είναι καταλυτικά: Πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται έως 800 ευρώ τον μήνα καθαρά, το 70% των μισθωτών έως 950 ευρώ τον μήνα, ενώ μόνο ένας στους δέκα έχει μισθό πάνω από 1.450 ευρώ και μόλις το 3,63% των μισθωτών πάνω από 2.025 καθαρά. Με άλλα λόγια, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει καμία προοπτική ευημερίας στον τόπο», τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι δομικές αδυναμίες του αναπτυξιακού υποδείγματος παραμένουν μετά τα μνημόνια κολοσσιαίες. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 9,1 δισ. ευρώ».
Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «συζητάμε σήμερα για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ, το γνωστό ‘Υπερταμείο’, που συνιστά για τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου ένα μνημείο υποτέλειας και παραχώρησης εξαιρετικά σημαντικών βαθμών κυριαρχίας στους πιστωτές. Ένα μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας, που οικοδόμησαν και υπηρετούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μιλάμε για Growth-fund, αλλά Μαξίμου-Fund»
«Είναι απορίας άξιο που δεν βλέπετε ότι αυτή η πολιτική καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για το τέλος των αντιμνημονιακών ψευδαισθήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ και της αρχής των αναπτυξιακών ψευδαισθήσεων για τη Νέα Δημοκρατία, που προσπαθεί, σήμερα, να μας πείσει ότι η δημιουργία μιας ακόμα θυγατρικής ουσιαστικά – ‘Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο’ το βαφτίζει… – με 300 εκατομμύρια κεφάλαιο, θα συμβάλλει ραγδαία στην ανάπτυξη της χώρας. Αφού προηγουμένως, η κυβέρνηση σπατάλησε την ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας για αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, αποτυγχάνοντας παταγωδώς να αξιοποιήσει σωστά και στοχευμένα τα 36 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ανέφερε στη συνέχεια.
Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη για έναν κρατικό αναπτυξιακό φορέα, που «να εγγυηθεί την διαφάνεια και την αποτελεσματική μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή», τονίζοντας πως «κεντρικό πολιτικό ζήτημα είναι το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης όλων των ευρωπαϊκών κρατών».
Επισήμανε πως με βάση αυτό το ΠΑΣΟΚ στέκεται «απέναντι σε πολιτικές εκποίησης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων», σημειώνοντας πως «το νέο κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης θα πρέπει να έχει στον πυρήνα του την αναβάθμιση όλων των παραμέτρων της κρατικής ισχύος».
Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε «το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου να ορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που εκδίδεται με πλειοψηφία των 3/4 των μελών της, στα πρότυπα της διαδικασίας επιλογής των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές. Με αυτό τον τρόπο», εξήγησε, «θα εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση των προσώπων που θα διαχειρίζονται τη Δημόσια Περιουσία. Γι’ αυτό τον λόγο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει επικαιροποιημένη τη σχετική τροπολογία. Ιδού η Ρόδος. Αν θέλετε να υπάρχει πραγματική ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, ας ψηφίσετε την συγκεκριμένη τροπολογία», προ(σ)κάλεσε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Τι φτιάχνετε; Μια νέα γραφειοκρατία»
«Το Υπερταμείο, έως σήμερα, δεν έχει επιδείξει κάτι σημαντικό, αναφορικά με την αναπτυξιακή δυναμική των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Εφόσον λοιπόν δεν το έχει πράξει έως τώρα, για ποιον λόγο να πιστέψουμε ότι θα το κάνει στο μέλλον;», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και ρώτησε την κυβέρνηση: «Τι ακριβώς φτιάχνετε; Μια νέα γραφειοκρατία που θα αναθέτει εκατομμύρια για μελέτες σε ξένους επενδυτικούς οίκους και συμβούλους; Μόνο το 2023 δαπανήσατε 5 εκατομμύρια ευρώ σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Πόσο θα φτάσουν τα επόμενα χρόνια; Στα 20 εκατομμύρια;».
«Διαβάζουμε πως το Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Εδώ προκύπτει αβίαστα το ερώτημα. Πέντε χρόνια, τώρα, τι κάνατε; Τι κάνατε για να έχουμε αναπτυξιακή πνοή; 36 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σας αρκούσαν για να επενδύσετε σε υποδομές όπως τα δίκτυα ενέργειας, ο σιδηρόδρομος, η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός; Εφόσον, λοιπόν, σπαταλήσατε αυτή την ιστορική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας με 36 δισεκατομμύρια, τώρα ξαφνικά θα το υλοποιήσετε με 300 εκατομμύρια; Όλα αυτά νομίζω ότι δεν στέκουν», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως τα κάνει όλα «εκ του προχείρου, δίχως μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανταγωνιστική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό τελικά δεν είναι Growth-fund, αλλά Μαξίμου-Fund! Όπως με τα περισσότερα τα οποία σχεδιάζετε», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: in.gr
Σχετικά άρθρα
- Ανδρουλάκης: Θα ζητήσετε γονυπετής συγγνώμη από τον Δημητριάδη, κ. Χατζηδάκη; (1.000)
- Ανδρουλάκης: Θα ζητήσετε γονυπετής συγγνώμη από τον Δημητριάδη, κ. Χατζηδάκη; (1.000)
- Γερουλάνος: Κλείστε τώρα το Υπερταμείο – Αποτελεί έκπτωση εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα (0.958)
- Γερουλάνος: Κλείστε τώρα το Υπερταμείο – Αποτελεί έκπτωση εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα (0.958)
- ΠΑΣΟΚ: Επιμένει ο Ανδρουλάκης για την επομένη των εκλογών – «Πολλοί έκαναν δικό τους κόμμα το 2017 και το 2021» (0.194)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική