Ακιντζί και Αγκυρα αντιδρούν στην απόφαση της κυπριακής Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα


15/02/2017 - 05:41

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με σκληρή ανακοίνωσή του επικρίνει την τροπολογία της Κυπριακής Βουλής για ιστορική αναφορά του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 ως μέρος επετειακού μαθήματος.

Με την ανακοίνωσή αυτή η Αγκυρα τάσσεται στο πλευρό του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «για όσο δεν υπάρχει θεμελιώδης αλλαγή στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία, η οποία αρνείται να δεχθεί τους τουρκοκύπριους ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αποτελέσματα από τις προσπάθειες που στοχεύουν σε μια διευθέτηση στην Κύπρο».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή την τροπολογία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε την ακύρωση της συνάντησης των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «μη ορθή» την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνονται διαστάσεις σε γεγονότα που δεν επηρεάζουν τις συζητήσεις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές πως αν ήθελε ο κύριος Ακιντζί, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και να μην προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, παρερμηνεύοντας την απόφαση της Βουλής για το θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.

Ο κύπριος εκπρόσωπος επισήμανε ότι, από την ώρα που η τουρκική πλευρά θέτει θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, «θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο ο πρόεδρος Αναστασιάδης να πει ότι δεν παρακάθεται σε συνομιλίες, εάν δεν αποσυρθεί αυτή η τοποθέτηση».

Την Τετάρτη αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα συναντηθεί την ίδια μέρα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο κ Άιντα θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Η ένταση που προκλήθηκε μετά την τροπολογία ρης κυπριακής Βουλής δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και για τη συνάντηση των δυο ηγετών που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η Kibris Postasi σημειώνει πως ο κ. Ακιντζί έχει ξεκαθαρίσει ότι, σε περίπτωση που δεν αναθεωρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά την θέση της, θα μεταβεί στην συνάντηση της Πέμπτης για να θέσει το θέμα της Ένωσης.

Let’s block ads! (Why?)

Πηγή: Tovima


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο

*loading...

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

Τηλεβόας

Και εγένετο Τράμπ-α

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio