Αγαπημένα βότανα του καλοκαιριού



03/06/2024 - 05:36

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού μάς τις ομορφαίνουν μικρές συνήθειες που μας δροσίζουν ή μας χαρίζουν υπέροχες εικόνες, είτε ένα ζεστό απόγευμα στο κήπο μας είτε στο μπαλκόνι της πόλης.
Η σύνδεση με τη φύση, είτε μέσω της αφής, της όρασης, της γεύσης ή της όσφρησης, μπορεί να γίνει μια απολαυστική εμπειρία.

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα για το καλοκαίρι είναι να προμηθεύομαι όλες τις υπέροχες και ποικίλες γεύσεις φρέσκων βοτάνων που αναπτύσσονται στο μπαλκόνι μου ή πωλούνται στην αγορά. Από την ελαφρώς γλυκιά γεύση του βασιλικού στο πέστο μέχρι την πικάντικη ρίγανη σε μια πίτσα, τα βότανα προσφέρουν μια ασύγκριτη έκρηξη γεύσης στο φαγητό.

Η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων είναι ένας απλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση στην κουζίνα σας. Τα φρέσκα βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορες τοποθεσίες, είτε ζείτε σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι είτε σε διαμέρισμα μέσα στη πόλη. Μπορείτε όμως να να περπατήσετε μέχρι το παντοπωλείο και να προμηθευτείτε μερικά από τα πιο νόστιμα συστατικά της φύσης.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα αγαπημένα καλοκαιρινά βότανα και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στην καθημερινότητά σας.

Βασιλικός

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό το βότανο είναι βασικό συστατικό του καλοκαιριού – με ζεστή και πικάντικη γεύση, ο βασιλικός είναι ιδανικός συνδυασμός για γλυκές ή ήπιες συνταγές. Οι Ιταλοί γιόρτασαν το βότανο μαζί με φρέσκια μοτσαρέλα και ντομάτες για να δημιουργήσουν μια δροσιστική σαλάτα Caprese ή καλοκαιρινά αρώματα στη πίτσα. Ο βασιλικός είναι επίσης η βάση για το σπιτικό σας πέστο. Προσθέστε κουκουνάρι, σκόρδο και ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο άλειμμα και τοποθετήστε το μαζί με λίγο φρέσκο ​​ψωμί όταν διασκεδάζετε με τους φίλους σας επισκέπτες.

Όσο για τα γλυκά, ο βασιλικός και οι φράουλες είναι ένα εκπληκτικό ταίρι. Συνδυάστε αυτά τα δύο για να κάνετε εν υπέροχο καλοκαιρινό αρωματικό νερό.

Φύλλα δάφνης

Τα φύλλα δάφνης είναι βασικό στοιχείο στις μεσογειακές και γαλλικές κουζίνες και μπορεί να προσθέσει ένα πολυτελές βάθος σε καλοκαιρινές σούπες, μαγειρευτά ή στο βράσιμο καβουριών και γαρίδες.

Η Δάφνη ευδοκιμεί καλύτερα σε ζεστά κλίματα, όπως το ηλιόλουστο κατάστρωμα ή το περβάζι. Τα φύλλα είναι αιχμηρά, οπότε φροντίστε να αφαιρέσετε τα φύλλα πριν τα σερβίρετε.

Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο σπάνια τραβά την προσοχή που του αξίζει. Η απαλή γεύση κρεμμυδιού το κάνει μια εξαιρετική επιλογή για δεκάδες από τις αγαπημένες σας καλοκαιρινές γεύσεις, όπως αλείμματα για σάντουιτς, σάλτσες και πιάτα με βάση το τυρί. Προσθέτουν επίσης κάτι ιδιαίτερο σε μια συνταγή με πουρέ πατάτας και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γεύσης των ντιπ (κρέμας)

Άνηθος

Ένα μοναδικό βότανο που αγαπά τον καλοκαιρινό ήλιο, ο άνηθος έχει παρόμοια πικάντικη και αρωματική γεύση με αυτή του κύμινου. Η λαμπερή γεύση του συνδυάζεται καλά με λιπαρά πιάτα, όπως σάλτσα βουτύρου για ψάρι ή σε ντιπ με βάση την κρέμα. Είναι τέλειο για τις καλοκαιρινές μέρες!

Ο άνηθος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου ενός τσαγιού που καταπραΰνει το στομάχι για τη θεραπεία αερίων ή πεπτικών προβλημάτων. Πολτοποιήστε δύο κουταλάκια του γλυκού ανά φλιτζάνι βραστό νερό και βράστε τα για δέκα λεπτά και απολαύστε τον όταν αισθάνεστε προβλήματα στην κοιλιά.

Δυόσμος

Αυτό το υπέροχο παραδοσιακό μας βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε, από ταμπουλέ έως φρουτοσαλάτες. Μπορείτε επίσης να βράσετε δυόσμο με μέλι για να δημιουργήσετε ένα δροσιστικό απλό σιρόπι, ιδανικό για να γλυκάνετε το παγωμένο τσάι ή τα μοχίτο σας.

Ο δυόσμος είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος για να προσθέσετε γεύση στο νερό.

Ρίγανη

Η ρίγανη σημαίνει «χαρά του βουνού», η ρίγανη είναι διάσημη το καλοκαίρι εξαιτίας τησ παραδοσιακής χωριάτικής σαλάτας ή στα ψημένα ψωμιά με φρέσκο ελαιόλαδο. Επειδή το καλοκαίρι χρειαζόμαστε πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες, η ρίγανη σίγουρα είναι η πρώτη μας επιλογή. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο.

Προσθέστε ρίγανη και στην αγαπημένη σας καλοκαιρινή συνταγή για πίτσα, στα σοταρισμένα μανιτάρια και κρεμμύδια, σε ένα σπιτικό dressing, πάνω στο σκορδόψωμο ή σε μια ιταλική φριτάτα.

Δενδρολίβανο

Το πιο πιθανό είναι να πιστεύατε ότι το δεντρολίβανο είναι περισσότερο ένα χειμωνιάτικο βότανο, ξανασκεφτείτε το! Χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο στις μαρινάδες σας όχι μόνο θα έχουν υπέροχη γεύση, θα μυρίζουν και υπέροχα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα νόστιμο σιρόπι από δεντρολίβανο για να το χρησιμοποιήσετε σε καλοκαιρινά κοκτέιλ ή απλά να χρησιμοποιήσετε τα κλωναράκια στο Gin and Tonic σας – σίγουρα δημιουργούν μια εντυπωσιακή γαρνιτούρα!

Ειναι μερικά από τα βότανα που θα σας βοηθήσουν να δροσιστείτε, να θρέψετε τον εαυτό σας μέσα στα υπέροχα καλοκαιρινά απογεύματα!

Adblock test (Why?)

Πηγή: elculture


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτισμός και Ψυχαγωγία

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio