Έτσι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων


21/12/2022 - 00:20

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με ποσοστό 33% θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων τα οποία υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ στο δημόσιο. Το ποσό αυτό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του market pass που θα ξεκινήσει από τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με βάση το μοντέλο και τις οδηγίες της Ε.Ε., τα υπερκέρδη θα φθάσουν στα 650 εκατ. ευρώ, κάτι όμως που θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Με βάση τις οδηγίες και τη διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα επιβληθεί έκτακτος φόρος με ποσοστό 33%.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη διάταξη θα ακολουθηθεί ο εξής Τύπος για τον προσδιορισμό των υπερκερδών. [Φορολογητέα κέρδη φορολογικού έτους 2022 — (120% (1/4 χ (φορολογητέα κέρδη ή ζημίες φορολογικών ετών 2018 + 2019 ± 2020 + 2021))) Χ 33%.

Σημειώνεται ότι για την επιβολή της συνεισφοράς, ο υπόχρεος υποβάλλει ηλεκτρονικά δήλωση στη Φορολογική Διοίκηση έως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του Ιουνίου 2023.

Εκτός από τη διάταξη για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, χθες κατατέθηκε και η διάταξη για το market pass που προβλέπει την ενίσχυση των πολιτών σε ποσοστό 10% επί του ύψους των αγορών, ειδών σε σουπερμάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κ.λ.π. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό (επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%) ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές. Ειδικότερα:

– Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

– Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

– Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

– Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

– Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

– Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

– Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

– Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.

* Δείτε τις διατάξεις στη δεξιά στήλη «Σχετικά Αρχεία»

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio