Άλμα στο Χρηματιστήριο δια χειρός MSCI


13/05/2022 - 08:14

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ισχυρά κέρδη καταγράφει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς λαμβάνει ισχυρή ώθηση τόσο από την Εθνική και τον Μυτιληναίο, όσο και από την αντίδραση που καταγράφει μετά από 12 μέρες πτώσης ο τραπεζικός κλάδος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,65% στις 868,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 3,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.097,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 5,01% στις 573,74 μονάδες.

Μετά από αρκετές αναδιαρθρώσεις… αναμονής, οι τίτλοι της Εθνικής και του Μυτιληναίου εισήλθαν στον δείκτη MSCI Greece, προκαλώντας έκρηξη αγοραστικών εντολών σήμερα στις δύο μετοχές, οι οποίες «παρασύρουν» ανοδικά σχεδόν όλο το ΧΑ. Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της 31ης Μαΐου, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ένα ισχυρό rebalancing, με σημαντικές εισροές στις δύο προς ένταξη μετοχές.

Η θετική εξέλιξη απεγκλώβισε και τον τραπεζικό δείκτη από το δωδεκαήμερο πτωτικό σερί που καταγράφει από τις 26 Απριλίου, και έχει στοιχίσει πάνω από 120 μονάδες. Ο κλάδος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί μέρος του rerating της αγοράς σε χαμηλότερες εκτιμήσεις ανάπτυξης.

Η σημερινή πάντως αντίδραση είναι σημαντική, την ώρα που η αγορά βρισκόταν σε ένα έντονα πτωτικό κύκλο. Από τα υψηλά που είχε σημειώσει στα μέσα του Φλεβάρη έχει απολέσει ήδη ένα -13,25%, ενώ, σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο της Aenaon Markets, για να θεωρηθεί ότι εισέρχεται σε «bear market” θα πρέπει να μείνει για αρκετές μέρες κάτω από το -20% που είναι οι 778 μονάδες. Ένα γεγονός, που για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει οι τραπεζικές μετοχές να χάσουν άλλο ένα -13% με -15% από τα χθεσινά επίπεδα τιμών, όπου όμως ήδη «σέρνουν» απώλειες άνω του -20% και οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ να παραδώσουν περισσότερο κατηφορικό έδαφος, κάτι που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να λάβει χώρα στο ταμπλό.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα η Εθνική και ο Μυτιληναίος σημειώνουν κέρδη 6,91% και 6,04% αντίστοχα, με τις Eurobank και Alpha Bank να ακολουθούν με +4,54% και +4,42% αντίστοιχα. Άνω του 3% είναι η άνοδος σε Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΔΕΗ.

Τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Λάμδα, Πειραιώς, Quest, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Τιτάν ξεπερνούν το 2%, ενώ εκείνα των ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Aegean το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ να μην έχουν μεταβολή. Η Motor Oil χάνει 0,38%.

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio