«Έσπασε» το εμπάργκο όπλων η Λευκορωσία


28/02/2011 - 21:06

Δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν πληροφορίες ότι η Λευκορωσία παρέδωσε τρία πολεμικά ελικόπτερα Mi-24 στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, παρά το ισχύον εμπάργκο πώλησης στρατιωτικού υλικού, ανέφεραν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα σήμερα, διέρρευσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ανησυχούσε από την πληροφορία ότι "τρία πολεμικά ελικόπτερα η λευκορωσική κυβέρνηση τα παραδίδει στον Λοράν Γκμπαγκμπό στην Ακτή του Ελεφαντοστού, αεροπορικώς, αυτές τις ημέρες, παρά το εμπάργκο που ισχύει από το 2004", κάτι που θα ωθούσε τον γγ να συγκαλέσει το 15μελές Συμβούλιο ασφάλειας του διεθνούς οργανισμού. Η συνεδρίαση αυτή αναβλήθηκε τελικά.

Την εν λόγω πληροφορία παρείχαν αρχικώς οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, που σταθμεύουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Όμως, η λευκορωσική κυβέρνηση διέψευσε την ίδια πληροφορία, όπως κι η ‘Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων’, που συνεργάζεται με το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, "δεν ήταν σήμερα σε θέση να την επιβεβαιώσει".

Η πληροφορία από την Επιτροπή των εμπειρογνομώνων συναρτάτο, πάντως, "με μία έντονη στρατιωτική κίνηση στο Γιαμασούκρο, που δήλωνε ότι μπορεί, σύντομα, κάτι σημαντικό να αναμένεται εκεί".

Μέλος της Επιτροπής έκανε λόγο γιά μία "σύγχυση" γύρω από το γεγονός. Άλλες διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ανέφεραν ότι μπορεί τα ελικόπτερα να παραδόθηκαν "κατά τμήματά τους" στην Ακτή του Ελεφαντοστού, "ενδεχομένως και χωρίς την έγκριση της λευκορωσικής κυβέρνησης".

Στην Ακτή του Ελεφαντοστού έγιναν τον Νοέμβριο 2010 πολύ καθυστερημένα προεδρικές εκλογές. Ο απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό δηλώνει νικητής και παραμένει στο προεδρικό μέγαρο με την ισχύ των όπλων της πιστής σε αυτόν "Δύναμης άμυνας κι ασφάλειας".

Από την πλευρά τους, οι "Νέες δυνάμεις" είναι πιστές στον Αλασάν Ουαταρά, που δυτικές δυνάμεις έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο κι έχουν δεχθεί στις πρωτεύουσες τους πρεσβευτή του.

Οι δύο στρατοί πολεμούν ο ένας τον άλλο, με θύματά των συγκρούσεων και αρκετούς νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες.

Στη χώρα τα έτη 2002-2003 μαινόταν εμφύλιος πόλεμος.


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε το άρθρο

*Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio